Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пригожин обяви "марш на справедливостта" към Москва. ФСБ разследва "призив за въоръжен бунт"


Евгений Пригожин
Евгений Пригожин

Напрежението между основателя на руската частна армия “Вагнер” Евгений Пригожин и Москва ескалира в петък вечерта. Смятаният за приближен до президента Владимир Путин олигарх обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по тилови лагери на неговите наемници.

Пригожин призова военното ръководство “да бъде спряно” и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

Последва реакция от Националния антитерористичен комитет на Русия, който обяви, че Федералната служба за сигурност (ФСБ) е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен бунт”.

“Настояваме незаконните действия да бъдат прекратени незабавно”, се казваше още в официалното изявление на комитета.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че руският президент е бил информиран за коментарите на Пригожин и “се вземат необходимите мерки”.

В поредица от аудио съобщения в канала си в Телеграм основателят на “Вагнер” каза, че има много жертви в редиците на неговата наемническа група, но не уточни къде точно са извършени ударите.

От Министерството на отбраната отговориха, че изявленията “не отговарят на действителността”, като ги нарекоха “провокация”.

Съветът на командирите на “Вагнер” реши след ударите, че “злото” на руското военно ръководство “трябва да бъде спряно”, каза Пригожин и добави: “Тези, които унищожиха нашите момчета, които унищожиха живота на много десетки хиляди руски войници, ще да бъдат наказани. Моля никой да не оказва съпротива.”

По думите му това “не е военен преврат”, а “марш на справедливостта”. Пригожин каза още, че разполага с 25 000 бойци и призова всички руснаци, които искат да бъдат в групата, да се присъединят, включително военнослужещи от редовната армия. Той обеща да върне “Вагнер” на украинския фронт след “възстановяване на справедливостта”.

По-рано в петък беше публикувано дълго интервю с Пригожин, в което той критикува не само министъра на отбраната Сергей Шойгу, но и самата идея за започване на война в Украйна.

Пригожин често атакува в социалните мрежи срещу руското Министерство на отбраната. На фона на ожесточените боеве за източния украински град Бахмут той многократно публикува видеоклипове, в които остро критикува Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за това, че не са осигурили достатъчно боеприпаси на “Вагнер”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG