Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Нож в гърба". Путин обеща наказание за "предателството" на Пригожин


Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин

Руският президент Владимир Путин определи действията на основателя на частната военна компания “Вагнер” Евгений Пригожин като “предателство” и обеща наказание.

Това се случи по време на обръщение в събота сутринта - няколко часа след като Пригожин съобщи, че наемниците му са поели контрола над военния щаб в руския град Ростов на Дон.

В речта си в събота Путин призова за обща реакция на всички сили в Русия и определи случващото се като “нож в гърба на нашия народ”. Той каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество, и добави, че големите “амбиции” на някои са довели до “държавна измяна”.

Путин нито веднъж не спомена името на Евгений Пригожин, който в миналото беше смятан за негов приближен, по време на изявлението си в събота.

Речта му обаче идва на фона на твърденията на Пригожин, че наемниците от “Вагнер” са поели контрола върху военния щаб и военни съоръжения в руския град Ростов на Дон - ключов логистичен център за силите на Русия при войната ѝ срещу Украйна.

Новината дойде часове след като Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

Още в петък вечерта Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) съобщи, че е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен бунт”.

Ръководството на руската армия призова наемниците от “Вагнер” да се върнат в базите си.

В събота Путин каза, че всички “необходими заповеди са дадени”, и обеща да направи “всичко в защита на Русия”.

Руският президент добави, че в столицата Москва и няколко други региона са въведени антитерористични мерки.

В отговор на речта на Путин Евгений Пригожин разпространи аудио съобщение в канала си в Телеграм и каза, че Путин “дълбоко греши” и че неговите бойци са “патриоти за отечеството”.

Политици и обществени фигури в Русия изразиха подкрепа за Путин - бившият президент Дмитрий Медведев, председателят на долната камара на парламента Вячеслав Володин, руският патриарх Кирил.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, която е смятан за близък до Путин, каза че войските му са готови да помогнат на властите в Русия да се справят с бунта на “Вагнер”.

Случващото се е ескалация на напрежението между Пригожин и Москва. Олигархът посочи като своя цел да свали ръководството на руското военно министерство, включително министъра Сергей Шойгу, както и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

За напрежението между Пригожин и командването на редовната руска армия се знае от месеци. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като обвини Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер” оръжия и боеприпаси.

“Вагнер” имаше ключова роля в опитите на Русия да превземе Бахмут. Наемническата група участва във войната срещу Украйна от самото ѝ начало и е обвинявана за жестокости срещу украински военнопленници и цивилни.

Като повод за ескалацията на напрежението от петък Пригожин посочи удари на руското Министерство на отбраната срещу лагери на негови наемници. В поредица от аудио съобщения в канала си в Телеграм основателят на “Вагнер” каза, че има много жертви в редиците на неговата наемническа група, но не уточни къде точно са извършени ударите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG