Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската армия стреля срещу конвой на "Вагнер" край Воронеж. Отряди на Пригожин са на 400 км от Москва


Мъже с военни униформи обкръжават превозно средство на магистралата към Москва. Предполага се, че са наемници от "Вагнер"
Мъже с военни униформи обкръжават превозно средство на магистралата към Москва. Предполага се, че са наемници от "Вагнер"

Руската армия откри огън срещу сили на основаната от Евгений Пригожин частна армия “Вагнер”, която се опитва да напредне към столицата Москва. Това съобщи агенция Ройтерс, като се позова на свой кореспондент в района на събитията.

Атаката се е осъществила в района на град Воронеж, който е на пътя между Ростов на Дон и Москва. Сутринта в събота Пригожин каза, че наемниците му са поели контрола над щаба на армията и ключови съоръжения в град Ростов на Дон в Югозападна Русия.

Новината идва на фона свидетелствата на движение на отряди на “Вагнер” на север към руската столица. Губернаторът на Липецка област съобщи, че на територията ѝ се придвижват сили на частната армия. Регионалният център Липецк е на около 400 км от Москва.

Новините идват часове след като Пригожин обвини ръководството на руското Министерство на отбраната за ракетни удари по лагери на неговите наемници и обяви “марш на справедливостта”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер”.

В събота руският президент Владимир Путин определи случващото се като “предателство” и каза, че “неизбежно наказание” очаква тези, които разделят руското общество.

Случилото се в петък е ескалация на напрежението между Пригожин и Москва. Олигархът, който беше смятан за близък до президента Владимир Путин, посочи като своя цел да свали ръководството на руското военно министерство, включително министъра Сергей Шойгу, както и началника на руския Генерален щаб Валерий Герасимов.

Къде са наемниците от “Вагнер”

Руската армия атакува силите на “Вагнер” в района на град Воронеж, съобщи в събота агенция Ройтерс, като се позова на свой кореспондент. Той е видял хеликоптер на руската армия да открива огън срещу конвой на наемниците, които са се движели на магистрала в посока към Москва.

Воронеж се намира на около 600 километра на север от Ростов на Дон в посока към Москва.

По-рано в събота се появиха съобщения за пожар в петролен склад във Воронеж. Губернаторът на областта Александър Гусев каза, че около 100 пожарникари работят за потушаването на пожара. Той обаче не потвърди дали пожарът е резултат от действия на наемниците от “Вагнер” или на руската армия.

Пожар в петролен склад във Воронеж
Пожар в петролен склад във Воронеж

Би Би Си съобщи, като се позова на свои източници, че бойци на Пригожин са овладели военни съоръжения във Воронеж, но до момента няма официално потвърждение.

Губернаторът на съседната Липецка област Игор Артамонов каза в събота, цитиран от Би Би Си, че на територията ѝ се придвижват сили на “Вагнер”. Областта се намира на север от Воронеж в посока към Москва. Разстоянието от регионалния център Липецк до столицата е около 400 км.

Сутринта в събота Пригожин каза във видео изявление, че наемниците му контролират сградата на военния щаб и ключови военни съоръжения в Ростов на Дон. Видеоклипове в социалните мрежи показват мъже в униформи и танкове по улиците на града.

Военни превозни средства и мъж във военна униформа в Ростов на Дон
Военни превозни средства и мъж във военна униформа в Ростов на Дон

Ростов на Дон се намира близо до границата с Украйна. Там е базиран руският щаб, който ръководи действията на силите на Русия във войната срещу Украйна. Пригожин каза в събота, че наемниците, поели контрола над военни съоръжения в града, са дошли от бойното поле в Украйна.

Сили на “Вагнер” се бият на фронта от началото войната, която Русия започна през февруари 2022 г. Наемническата група е обвинявана за жестокости срещу украински военнопленници и цивилни.

По думите на Пригожин бойците му не са срещнали съпротива от руски войници.

“Ще унищожим всеки, който застане на пътя ни”, каза основателят на “Вагнер”.

Накъде са се насочили бойците на "Вагнер"

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в редовния си бюлетин за войната в Украйна в събота сутринта, че отряди на “Вагнер” са тръгнали на север през Воронежка област и “почти със сигурност се стремят да стигнат до Москва”.

Според разузнавателната информация на Лондон бойците на “Вагнер” “почти със сигурност са окупирали” ключови военни обекти в Ростов на Дон, включително военния щаб.

Посочва се също, че няма много доказателства за съпротива от редовната руска армия и от силите за сигурност.

“Това е най-сериозното предизвикателство срещу руската държава в последно време”, пише британското Министерство на отбраната и определя случващото се като “открита военна конфронтация”.

Британското военно министерство посочва още, че лоялността на руските сили за сигурност и на руската национална гвардия (Росгвардия) ще бъде от ключово значение за развитието на събитията.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че е въвел “антитерористични мерки” в руската столица, включително засилени проверки на трафика и ограничения за големи събития.

Москва призова наемниците да се върнат в базите си

Заместникът-началника на руския Генерален щаб генерал Сергей Суровикин публикува в Телеграм обръщение към наемниците на “Вагнер”, с което ги призова да се върнат в базите си.

“Призовавам ви да спрете”, каза Суровикин. “Врагът само чака вътрешната политическа ситуация в нашата страна да се влоши.”

Министерството на отбраната на Русия се обърна към бойците от “Вагнер” в изявление, излъчено от държавните медии. В него се казва, че наемниците са били “привлечени с измама в престъпна авантюра и въоръжен метеж”.

Кметът на Москва Сергей Собянин съобщи, че е въвел “антитерористични мерки” в руската столица, включително засилени проверки на трафика и ограничения за големи събития.

За напрежението между Пригожин и командването на редовната руска армия се знае от месеци. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като обвини Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер” оръжия и боеприпаси.

Като повод за ескалацията на напрежението от петък Пригожин посочи удари на руското Министерство на отбраната срещу лагери на негови наемници. В поредица от аудио съобщения в канала си в Телеграм основателят на “Вагнер” каза, че има много жертви в редиците на неговата наемническа група, но не уточни къде точно са извършени ударите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG