Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това не е конфликт, а война". Зеленски критикува позициите на Радев за войната


Президентът Румен Радев и украинският му колега Володимир Зеленски разговаряха в София, 6 юни 2023 г.
Президентът Румен Радев и украинският му колега Володимир Зеленски разговаряха в София, 6 юни 2023 г.

Украинският президент Володимир Зеленски се противопостави на позициите на българския си колега Румен Радев за войната в Украйна.

Двамата се срещнаха в президентството в четвъртък по време на еднодневното посещение на Зеленски в София, след като малко по-рано той се срещна и с премиера Николай Денков. Двамата подписаха декларация, с която България подкрепи бъдещото членство на Украйна в Европейския съюз (ЕС) и НАТО. По-рано в края на юни правителството на Денков също така реши да изпрати още военна помощ на Украйна.

Българският президент отново застана срещу изпращането на оръжие за Украйна и призова за преговори между Киев и Москва.

"Средата за сигурност е тревожна и в нашия регион. Конфликтът разширява пространствения си размах. Придобива нови измерения. С всеки ден рискът от радиоактивно замърсяване в Европа расте. Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение", каза Радев.

"Надявам се хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. При конфликт държавата не се напуска от милиони хора", отговори Зеленски. По негови думи не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото Москва иска да разруши НАТО и ЕС.

"Вие казахте, че не подкрепяте доставките на боеприпаси като върховен главнокомандващ, за да не отслабне вашата армия. Или пък не подкрепяте усилването на Украйна? Това са различни неща. Каквото и да имате, ще е недостатъчно за вашата армия, за да воювате с Русия, ако дойде тук", добави украинският президент.

По негови думи "един от опитите за шантаж на Руската федерация е чрез цените на енергоносителите, а после и чрез превземането на Запорожката АЕЦ. Превземането на тази централа също не е конфликт, а война".

Зеленски каза още към Радев: "Не дай боже някоя трагедия, и вие да бъдете на моето място".

Какво ще правите тогава? Ще кажете: “Путин, взимай българските територии”?
Володимир Зеленски

"И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите тогава? Ще кажете: “Путин, взимай българските територии”? Не, вие като истински президент, аз съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата, с независимостта, със суверенитета си", каза Зеленски.

Малко след това Радев помоли медиите да излязат, като срещата продължи при затворени врата.

По-късно по време на дискусия с участието на премиера Денков, вицепремиерката Мария Габриел и представители на граждански организации в Бояна Зеленски каза, че няма да критикува Радев, тъй като е "на гости" и уважава България.

"Много е важно, че общуваме, независимо че аз съм дошъл по покана на премиера и въпреки това се срещнах [с Румен Радев- бел. ред.], защото уважавам всички ваши институции и лидери", каза Зеленски.

По думите с българския президент имат пълно единомислие по всички аспекти, включително енергетиката и формулата на мир, освен по темата военна помощ.

"Той смята, че е ескалация да се дава на Украйна помощ, а аз смятам, че това е защита. Това е абсолютно различна философия", добави Зеленски.

За посещението му се появи неофициална информация във вторник в медиите. Сутринта премиерът потвърди, че украинският президент идва.

Радев многократно се е противопоставял на изпращането на оръжие на Украйна. Според него това е подклаждане на войната. Въпреки това служебният кабинет изпрати военна помощ в изпълнение на решение на парламента от декември 2022 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG