Връзки за достъпност

Извънредни новини

София очаква Зеленски. Кабинетът не потвърждава, а парламентът се готви да подкрепи Украйна за НАТО


Украинският президент Володимир Зеленски
Украинският президент Володимир Зеленски

Няколко български медии разпространиха информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски в България в четвъртък, позовавайки се на неофициална информация.

Това беше потвърдено пред Свободна Европа от източници от управляващото мнозинство. От Министерския съвет казаха, че не могат да потвърдят.

Информацията за посещение на Зеленски се появи във вторник сутринта. Тя беше публикувана и в украинските медии, които цитират българските. Свободна Европа потърси Министерството на външните работи, но не получи отговор.

В края на деня от правителствената информационна служба съобщиха, че "във връзка с постъпили журналистически запитвания Ви информираме, че Министерският съвет не може да потвърди разпространената от медиите информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас".

"За едно такова посещение върви подготовка от известно време", каза в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по ТВ1 министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев. По думите му тази подготовка не е публична. "Аз лично съжалявам, че изтече информация в общественото пространство, тъй като да не забравяме, че Украйна е страна във война и нейният държавен ръководител е цел в тази война" каза Тагарев. По думите му е "жалко, че тази информация изтече. Не би трябвало това да се случи". Тагарев каза, че се надява това да не доведе до отмяна на посещението.

Посещение на Зеленски в София би съвпаднало с приемането от парламента на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Във вторник парламентарната Комисия по външна политика одобри проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Гласуването на декларацията в пленарната зала е включено в проекта за програма на парламента за тази седмица.

Медии коментираха, че подобна визита ще е знак на признателност за оказваната помощ от България на Украйна. Медиапул съобщи, че се очаква украинската страна да представи нови желания за подкрепа.

Поканата най-вероятно идва от правителството, макар че по дипломатически протокол тя би трябвало да е отправена от президента, както съответства по ранг. Румен Радев обаче нееднократно е заявявал позиция срещу изпращането на военна помощ за Киев. Другият възможен вариант е инициативата да идва от украинската страна по линия на Министерството на външните работи, съобщи "Дневник".

В миналия парламент депутатите отказаха да чуят обръщение на Зеленски, в което да призове за помощ. Преди това в 47-ия парламент мнозинството не пожела да изслуша и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, който прекара няколко дни в София в опит да договори оръжейна помощ.

През декември 2022 г. все пак парламентът одобри окончателно споразумението между България и Украйна за безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. А в края на юни тази година новият кабинет прие изпращането на нов пакет военно-техническа помощ за Украйна.

На 11-12 юли във Вилнюс ще се състои среща на върха на Алианса, на която се очаква този въпрос, както и нова военна помощ да бъдат обсъдени. Ако Киев получи подкрепа, то тя ще е за това членството да се случи след края на войната, която Русия започна през февруари 2022 г.

Първата среща на български правителствени представители с Володимир Зеленски беше при визитата в края на април 2022 г. в Киев на делегация начело с тогавашния премиер Кирил Петков. По-късно той призна, че България е изпращала на Украйна военна помощ през трети страни заради съпротивата на един от тогавашните коалиционни партньори - БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG