Връзки за достъпност

Извънредни новини

Подкрепа за членството на Украйна в НАТО. Външната комисия одобри проект на декларация


Заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание - на снимката (от ляво надясно) депутатите ГЕРБ-СДС Даниел Митов и Екатерина Захариева, и Филиз Хюсменова и Анджей Джандев от ДПС
Заседание на Комисията по външна политика в Народното събрание - на снимката (от ляво надясно) депутатите ГЕРБ-СДС Даниел Митов и Екатерина Захариева, и Филиз Хюсменова и Анджей Джандев от ДПС

Проект на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО одобри парламентарната Комисия по външна политика. Гласуването ѝ в пленарната зала предстои.

„За“ гласуваха 11 депутати - от ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България", "Има такъв народ" и ДПС, против бяха трима - от проруската партия "Възраждане". Представители на БСП - Кристиан Вигенин и Деян Дечев, отсъстваха от заседанието. Не присъстваха и лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков, които също са членове на комисията.

Одобряването на документа се случва дни преди предстоящата на 11-12 юли в литовската столица Вилнюс среща на върха на НАТО, на която се очаква да бъде обсъден въпросът за членство на Украйна след края на войната, която Русия започна преди повече от година. Някои страни, като САЩ и Германия, обаче са по-предпазливи и се опасяват, че подобни ходове биха могли да тласнат НАТО по-близо до война с Русия.

В проекта е записано, че 49-ото Народно събрание заявява, че "най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави".

Парламентът настоява за "прекратяване на ядрения шантаж, както и за всички действия на Руската федерация, които са в остро противоречие с Устава на ООН и представляват най-сериозния удар срещу мира и благоденствието, както на европейските, така и на руския народи".

Декларацията подкрепя и формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

"За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, НС настоява институциите в България да продължават да ѝ оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна, военнотехническа подкрепа, до пълното възстановяване на суверенитета ѝ в международно признатите граници", се посочва още в документа.

49-ото НС "потвърждава пълната си подкрепа за независимата от външни фактори политика на НАТО на „Отворени врати“; очаква българското правителство включително и на предстоящата среща на върха на Алианса "да изразява позиция в подкрепа членството на Украйна в НАТО след възстановяване на мира на нейна територия".

В текста се посочва също, че парламентът подкрепя започването на процеса на планиране и приемане на конкретни параметри и времева рамка за членството на Украйна в Алианса и разширяване на стратегическите отношения.

Министерството на външните работи подкрепя инициативата на комисията по външна политика, а проектът на декларация се вписва напълно в подкрепа на политиката на НАТО, каза в становище от името на ведомството зам.-министърът Тихомир Стойчев, предаде БТА.

"Показваме преди всичко на българския народ, че всяка държава е суверенна сама да решава в кои съюзи да членува, защото политиката на „отворените врати“ е политика, която България подкрепя не от днес и вчера", коментира Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС пред журналисти.

"Това е знак към Украйна, че един ден, надяваме се скоро, когато се върне мирът, ще може да разчита на българската подкрепа за своето желание да се присъедини към НАТО и заедно да си гарантираме сигурносттa", каза Христо Иванов от ПП-ДБ. Според него "в наш първостепенен интерес е Русия да не може да каже на никого къде ще членува".

От „Възраждане“ коментираха, че така предложената декларация е "крайно неуместна", защото, по думите на Ангел Георгиев "за да се присъединява към НАТО, след края на войната Украйна трябва да съществува като държава, а никой не знае какво ще се случи". По думите му документът "може да доведе до ескалация на напрежението и дипломатическо напрежение".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG