Връзки за достъпност

Извънредни новини

Литовският президент призова НАТО за "по-смели решения" за Украйна. Мандатът на Столтенберг е удължен


Гитанас Науседа
Гитанас Науседа

Президентът на Литва Гитанас Науседа призова лидерите от НАТО да проявят повече смелост при разглеждането на искането на Украйна за членство по време на срещата на върха, която ще се проведе в литовската столица Вилнюс другата седмица.

В нейното навечерие мандатът на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг беше удължен с една година от страните членки заради войната в Украйна. Бившият премиер на Норвегия заема поста от 2014 г. и мандатът му вече беше удължаван три пъти.

Според Науседа "по-смели решения" за Украйна ще подобрят представянето на Киев на бойното поле, докато Москва ще възприеме всяка предпазливост като слабост.

Украйна иска НАТО да обяви на срещата във Вилнюс на 11 и 12 юли, че Киев ще се присъедини към Алианса скоро след края на войната, както и да представи пътна карта за присъединяването. Някои страни, като САЩ и Германия, обаче са по-предпазливи и се опасяват, че подобни ходове биха могли да тласнат НАТО по-близо до война с Русия. Москва смята разширяването на Алианса за доказателство за враждебните намерения на Запада.

"Не бива да се колебаем да вземаме по-смели решения, защото в противен случай режимът на Путин ще реши, че западните съюзници са твърде слаби, (че трябва да бъдат) притиснати в ъгъла и ще се предадат", каза Науседа в интервю за Ройтерс.

Науседа добави, че очаква украинският президент Володимир Зеленски да се появи във Вилнюс въпреки предупрежденията му, че "не вижда смисъл" да отиде там, ако на Киев не бъде "даден сигнал" по време на срещата.

Литовският президент каза още, че страната му очаква провокации по време и след срещата на върха по границата си с Беларус, където руската наемническа група "Вагнер" получи убежище след неуспешния си опит за преврат.

Междувременно Зеленски е обсъдил предстоящия форум с германския канцлер Олаф Шолц в телефонен разговор във вторник, съобщи самият той в Телеграм.

"Благодарен съм за важните сигнали за подкрепа за Украйна на Конференцията за възстановяване в Лондон и срещата на Европейския съвет. Особено съм благодарен за активното прилагане на отбранителния пакет на стойност 2,7 млрд. евро и многогодишния план за отбранителна подкрепа за Украйна на стойност 8,8 млрд. евро", отбеляза Зеленски.

Украйна приветства решението на НАТО да удължи мандата на генералния си секретар Йенс Столтенберг, предаде Франс прес.

"Чудесна новина", написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба. "Трудните времена изискват силно лидерство. Йенс Столтенберг показа такова лидерство. Нямам търпение да продължим нашето сътрудничество".

Бившият американски посланик в Русия Майкъл Макфол коментира в понеделник пред Радио Свободна Европа, че смята за погрешно общоприетото мнение, че евентуалното приемане на Украйна в НАТО би означавало, "че ще трябва да започнем война с Русия". Според него Алиансът е можело да бъде разширен много повече още през 90-те години.

В същото време приемането на Швеция в НАТО на срещата в литовската столица също изглежда почти невъзможно, тъй като Турция и Унгария продължават да го блокират.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG