Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще бъдете във война с НАТО". Проект на резолюция на САЩ предупреждава Русия за ядрено оръжие срещу Украйна


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Двама американски сенатори внесоха двупартийна проекторезолюция, в която се предупреждава Русия, че ако използва ядрено оръжие срещу Украйна, това ще се смята за атака срещу НАТО. Това съобщава "Гласът на Америка".

Републиканецът Линдзи Греъм и демократът Ричард Блументал внесоха проекторезолюция в отговор на прехвърлянето на руски тактически ядрени оръжия на Беларус. Това е първият път, когато руски ядрени бойни глави са разположени извън страната след разпадането на СССР.

От началото на пълномащабната си инвазия в Украйна Русия използва Беларус като зона за подготовка на непровокираната атака.

Според сенаторите този ход представлява сериозна заплаха за глобалната сигурност в разгара на войната, която Русия води срещу Украйна.

"Най-добрият начин да се ограничи тази заплаха е ясно да се съобщи на Русия на Путин какво ще се случи, ако използва ядрено оръжие", каза Греъм. "Очаквайте масивен отговор от НАТО. Ще бъдете във война с НАТО", добави той.

Документът също така призовава администрацията на американския президент Джо Байдън да се консултира с лидерите на НАТО и други европейски партньори за разработване на цялостен отговор, ако конфликтът стане ядрен.

Сенаторите казват, че с резолюцията не искат американската армия да участва във войната. Според тях целта им е точно обратната.

Те се надяват, че резолюцията ще помогне за възпиране на използването на ядрени оръжия, като даде шанс на руския президент Владимир Путин и неговите военни да осъзнаят рисковете.

Досега американските военни и представители на Белия дом многократно казаха, че все още не виждат признаци на подготовка на Русия за ядрен удар и съответно не възнамеряват да променят нивото на бойна готовност на ядрените сили на САЩ. В същото време Байдън каза през юни, че смята за възможно използването на тактически ядрени оръжия от Москва.

Москва твърди, че планира да използва оръжие в случай на "заплаха за държавата". През октомври 2022 г. експертният център на Руската академия на науките, който си сътрудничи с Кремъл, предположи, че оръжията няма да бъдат използвани, ако войната остане в сегашните граници и без прякото участие на друга ядрена сила.

Тактическите ядрени оръжия са оръжия с по-ниска мощност и са предназначени да се използват на бойното поле, вместо да унищожават цели градове. Русия не е разкрила колко тактически ядрени оръжия притежава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG