Връзки за достъпност

Извънредни новини

Москва и Минск договориха разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус


Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Кренин
Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Кренин

Военните министри на Русия и Беларус Сергей Шойгу и Виктор Кренин подписаха в четвъртък в Минск документи, които позволяват разполагането на руски тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Новината идва, след като през март руският президент Владимир Путин повдигна въпроса за перспективата Москва да разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, която граничи с Украйна и три държави от НАТО. Авторитарният лидер на Беларус Александър Лукашенко се съгласи.

Съобщението предизвика критики от страна на правителствата по света, като НАТО го нарече "опасно и безотговорно". Тогава Държавният департамент на САЩ каза, че не вижда никакви признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие в Украйна.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза след подписването в четвъртък, че Москва ще запази контрола върху оръжията, докато са на беларуска територия. По думите му решението за прехвърлянето на ядрени оръжия е взето "в контекста на изключително рязката ескалация на заплахите по западните граници на Русия и Беларус.

Междувременно същия ден Лукашенко каза пред журналисти в Москва - където участва в среща на Евразийския икономически съюз - че "прехвърлянето на ядрените оръжия (от Русия към Беларус) е започнало". Когато журналист попита дали някое от руските тактически ядрени оръжия вече е в Беларус, Лукашенко отговори: "Вероятно. Ще видя, когато се върна."

От началото на пълномащабната си инвазия в Украйна преди 15 месеца Русия използва Беларус като зона за подготовка на непровокираната атака. Беларус приветства по-близките отношения с Москва, откакто Западът ѝ наложи вълна от санкции. Това се случи, след като през 2020 г. Лукашенко получи шести президентски мандат на оспорвани избори, чиито резултати опозицията отрече, като се стигна до масови протести, на които Минск наложи правителствени репресии.

Тактическите ядрени оръжия са оръжия с по-ниска мощност и са предназначени да се използват на бойното поле, вместо да унищожават цели градове. Русия не е разкрила колко тактически ядрени оръжия притежава.

Не бяха разкрити подробности за споразумението с Беларус относно броя на оръжията, които ще бъдат разположени. Шойгу каза, че споразуменията обхващат процедурите за създаване на "специално" съоръжение за съхранение на оръжията.

През април руският посланик в Беларус Борис Гризлов каза, че планът за разполагане на руски тактически ядрени оръжия в близост до държавите членки на НАТО е направен, "за да се увеличат възможностите за гарантиране на сигурността" на Съюзната държава Русия-Беларус - проект за по-дълбока интеграция между двете държави. Москва и Минск подписаха договор за Съюзната държава през 1999 г. и оттогава водят спорадични преговори за нея.

От началото на войната руските власти неведнъж са повдигали въпроса за потенциална употреба на ядрени оръжия, като честотата на предупрежденията нараства с продължаването на агресията на Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG