Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сателитни снимки показват, че в Беларус изниква палатков лагер за пристигането на "Вагнер"


Беларуската служба на Свободна Европа преброи най-малко 303 палатки, които не са били на това място на 24 юни.
Беларуската служба на Свободна Европа преброи най-малко 303 палатки, които не са били на това място на 24 юни.

Беларуската служба на Свободна Европа получи сателитни изображения, които показват изграждането на нещо, което прилича на нов военен полеви лагер близо до село Цел, в Асипуицки район. Лагерът се намира на по-малко от 100 километра от руската граница. Той е по-голям от повечето други известни полеви лагери в Беларус.

Беларуските власти не разкриват предназначението му. Мястото за палатки е на повече от 100 километра северно от границата с Украйна. Според беларуската служба на Свободна Европа този лагер може да приюти около 15 хил. войници.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова хората в страната да не се "тревожат" за предполагаемото пристигане на наемници на частната военна група "Вагнер“ след прекратения им бунт в Русия.

„Успокойте се“, каза Лукашенко в реч по случай Деня на независимостта, както и че управлява страната с железен юмрук от три десетилетия.

Изображенията, направени на 27 юни, показват полеви палатки и изкопни ями.
Изображенията, направени на 27 юни, показват полеви палатки и изкопни ями.

Наемниците на „Вагнер“ имаха ключова роля да във военните усилия на Русия до края на юни. Тогава лидерът на групировката Евгений Пригожин поведе хиляди от тях в „марш на справедливостта“ към Москва, оплаквайки се от некомпетентност на армията.

Т.нар. марш приключи изведнъж за по-малко от 24 часа. Лукашенко, който традиционно подкрепя Путин, съобщи, че е водил разговори с основателя на “Вагнер” и Пригожин се е съгласил „да предприеме следващи стъпки към деескалация”. Стана ясно, че Лукашенко е посредничил между Пригожин и режима на президента Владимир Путин, включително, предлагайки убежище на Пригожин и неизвестен брой негови бойци.

По повод пристигането на войници на „Вагнер“ в Беларус Лукашенко каза, че „този проблем е раздут“. Голяма част от членовете на „Вагнер“ са престъпници и затворници.

„Това са най-подготвените хора“, каза Лукашенко. „Казват: „има затворници“. Слушайте, всички войници, които са били осъдени [за престъпления] там [в Русия], те вече са починали, за съжаление. И още един нюанс, който не искат да обясняват: осъдените са освобождавани от затворите в Русия само за руския фронт. Нито един човек [от затворниците, вербувани да се бият в Украйна] не отива в чужбина", каза Лукашенко.

Подробностите за сделката на Кремъл с Минск не са ясни, но има данни, че Пригожин е пътувал до там с частен самолет.

Лукашенко позволи на руските военни да провеждат операции от беларуска територия от началото на пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и наскоро разреши руските тактически ядрени ракети да бъдат разположени там.

Украинският президент Володимир Зеленски каза след консултации със служители на сигурността и разузнаването, че е наредил укрепването на отбраната в северния военен сектор на Украйна, който граничи с Беларус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG