Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдебна реформа, до два кметски мандата и 24 май. ПП-ДБ предлагат промени в Конституцията


Атанас Славов, Христо Иванов и Кирил Петков бяха част от съвместния брифинг на ПП-ДБ в неделя.
Атанас Славов, Христо Иванов и Кирил Петков бяха част от съвместния брифинг на ПП-ДБ в неделя.

"Продължаваме промяната – Демократична България" предлагат промени в Конституцията, с които да се ограничи властта на главния прокурор, да се спре феодализацията на местната власт и да се реформира съдебната система. Те съобщиха това на съвместен брифинг в неделя, на който присъстваха и представители на гражданската "Инициатива Правосъдие за всеки", с която обединението се консултира при изработването на поправките в основния закон.

Проектът има подкрепата и на ГЕРБ-СДС и ДПС по думи на Христо Иванов от ДБ, защото е съгласуван с тях през последните месеци. За да се промени конституцията, промените трябва да бъдат подкрепени от две трети от народните представители.

Основните промени, предложени от ПП-ДБ са:

  • реформа в съдебната власт, която включва разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) и ограничаване на властта на главния прокурор;
  • ограничаване на властта на служебните кабинети;
  • въвеждане на индивидуалната конституционна жалба, от която да могат да се възползват отделни граждани;
  • ограничение до 2 мандата за кметовете на общини, с което да се спре феодализация в общините;
  • 24 май да стане нов национален празник и това да се впише в Конституцията.

Иванов каза още, че очаква от ГЕРБ-СДС да предложат текстове за промени в Инспектората на ВСС.

"Тези промени са плод на по-широко политическо съгласие. Това е изключителният факт и се надявам това да е гаранция, че ще ги видим обнародвани в Държавен вестник", каза Христо Иванов.

Кирил Петков също говори на съвместния брифинг в неделя и каза, че промените ще дадат независимост на съдиите. Той и премиерът Николай Денков обърнаха внимание и на предложението за 24 май да стане национален празник, което според тях ще даде значимост на приноса към европейската култура и просвета на България и ще обедини всички българи.

Атанас Атанасов от ДБ каза, че конституционните поправка са основна задача за настоящия парламент.

На брифинга присъстваха представители на ПП-ДБ, премиерът Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов, както и представители на "Инициатива Правосъдие за всеки".
На брифинга присъстваха представители на ПП-ДБ, премиерът Николай Денков, правосъдният министър Атанас Славов, както и представители на "Инициатива Правосъдие за всеки".

Правосъдният министър Атанас Славов представи по-подробно предложенията за преструктуриране на управлението на съдебната власт. Предвижда се да има съвет на съдиите и съвет на прокурорите с различно съотношение на квотите; мандатът на ВСС да е четири, а не пет години; процедурата по избор на председателите на върховните съдилища или главния прокурор да не завършва с указ от президента.

Освен това ПП-ДБ предлагат мандатите на главния прокурор и на председателите на Върховния касационен и административен съд да станат пет години, а не седем както са сега.

Промените в конституцията, правосъдна реформа, промени в регулаторите и службите бяха част от основните цели, заради които ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за съвместен кабинет. Преди месец правосъдният министър Славов каза, че се работи по проекта за тези промени и ще бъдат представени през юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG