Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ и ГЕРБ подписват споразумение за управление


Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) са договорили обща управленска програма. Двете формации ще подпишат споразумение и ще го представят през следващата седмица. Това каза в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Дневник.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни. То беше подкрепено и с гласове на ДПС. ПП-ДБ и ГЕРБ СДС отричат, че управляват в коалиция, но в синхрон вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите. На няколко пъти обаче се стигна до спорове и отправяне на ултиматуми между двете страни.

Коментарът на Борисов дойде по повод недоволството му, че съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков е съобщил сам за предложението държавата да отнеме от руската „Лукойл“ концесията на нефтеното пристанище „Росенец“.

„Млади са, учат се, ще се научат на некоалиционна култура“, каза Борисов и допълни, че вземането на подобни решения показват силата на една „некоалиция“ да взема важни решения за държавата. По думите на бившия премиер в споразумението ще бъде договорено как двете формации ще обявяват „вземането на важни решения“. Той каза още, че остава малко до постигането на окончателна договорка за назначенията на областните управители в страната.

По-късно за подписването на споразумение потвърди и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Той каза, че то ще представлява „една рамка, която да описва процедурата, по която ще се извършва съгласуването както за законопроектите, така и за назначението в регулаторите“.

„ДПС няма да участва в нито един от тези механизми. Те заявиха, че подкрепят отделни политики, но това е всичко“, каза още Иванов.

Още след споразумението за правителство представители и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ на няколко пъти настояваха за писмено споразумение, което ясно да описва ангажиментите на двете формации.

Те вече договориха избора на Димитър Радев за нов мандат начело на Българската народна банка. Преди седмица двете формации, заедно с ДПС, избраха шефове на парламентарните комисии. ГЕРБ получи председателството на 15 от тях, членове на ДПС оглавиха 5 комисии, а на ПП-ДБ - 3.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG