Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС преизбраха Димитър Радев за шеф на Българската народна банка


Димитър Радев беше преизбран за шеф на БНБ.
Димитър Радев беше преизбран за шеф на БНБ.

Очаквано, Димитър Радев беше преизбран за шеф на Българската народна банка (БНБ) със 155 гласа "за" от депутатите на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Радев беше издигнат от ГЕРБ и беше подкрепен от ПП-ДБ. Това ще бъде вторият му мандат на тази позиция.

Единственият друг кандидат за поста беше издигнат от "Възраждане" - докторът по финанси от УНСС Любомир Христов. Първоначално ПП-ДБ даде заявки, че ще издигне и своя кандидатура. След среща с Радев обаче коалицията се отказа и съобщи, че с него гледат в една посока и ще го подкрепят.

Двамата кандидати Димитър Радев и Любомир Христов присъстваха в залата по време на дебатите. Председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев каза, че те отговарят на критериите за заемане на поста.

Бяха очертани основните разлики между тях. Докато Димитър Радев е твърд поддръжник на присъединяването на България към еврозоната най-късно през 2025 г., Любомир Христов смята, че това би било преждевременно и крие рискове.

Последвалият дебат обаче не беше насочен към квалификациите на двамата кандидати. Бяха обсъждани различни теми, като дори се стигна до предложението на ПП-ДБ за управител на здравната каса. Основен въпрос беше и дали и кога България трябва да влезе в еврозоната.

В началото на дебата Румен Гечев от БСП каза, че няма да каже нищо лошо за двамата кандидатите и че макар да ги уважава, партията няма да подкрепи нито един от тях. Причината по думите му е, че изборът е предизвестен и политически.

„Кандидатурата на Радев е свързана с чисто политически аргументи, а не с икономически, поради което ние ще се въздържим от подкрепа за нея“, каза и Димо Дренчев от "Възраждане".

ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ до голяма не участваха в дебата с няколко изключения. В края на дебата Георги Ганев от ПП-ДБ благодари и на двамата кандидати за професионално проведената дискусия по време на изслушванията.

„Искам изрично да благодаря на депутатите от "Възраждане", че представиха такъв кандидат, защото той допринесе за дълбочината на този дебат“, каза той.

Димитър Радев е начело на БНБ от 2015 г., когато беше избран от парламента по предложение не ГЕРБ. 6-годишният му мандат изтече през 2021 г., но въпреки това той остана на поста като изпълняващ длъжността.

През 2021 г. в ролята си на служебен министър на икономиката Кирил Петков разкри, че по времето на Димитър Радев Българската банка за развитие (ББР) е преминала към Министерството на икономиката. Като резултат са били раздадени 1 млрд. големи кредити на осем фирми.

Опит за избиране на нов шеф на банката имаше през 2022 г., когато на власт беше кабинетът „Петков“. Тогава се стигна до сблъсък между коалиционните партньори ПП и „Има такъв народ“, а в крайна сметка до избор не се стигна.

БНБ упражнява банков надзор и може да регулира дейността на търговските банки. Тя има правомощия по отношение на паричната политика на страната. Управителят ръководи и контролира дейността на БНБ. Той се избира от Народното събрание и е с мандат шест години.

Междувременно Народното събрание започна процедурата за избори и на двамата подуправители на БНБ, която все още не е приключила.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG