Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Така ще е в този парламент". ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС избраха Бойко Борисов за председател на външната комисия


Бойко Борисов
Бойко Борисов

ДПС, ГЕРБ и ПП-ДБ избраха председателите на постоянните комисии в парламента. Гласуването протече без дебати, а трите партии представиха съгласувани предложения.

В резултат ГЕРБ се сдоби с 15 председатели на комисии, ДПС с петима, а "Продължаваме промяната - Демократична България" с двама. Всички предложения бяха гласувани или с пълно, или с почти пълно мнозинство.

Бойко Борисов беше избран за председател на Комисията по външни въпроси, а за негов зам.-председател беше избрана Екатерина Захариева. Кирил Петков стана председател на Комисията по въпросите за Европейския съюз.

Радомир Чолаков от ГЕРБ оглави Комисията по конституционни въпроси, а Йордан Цонев от ДПС – тази по бюджет и финанси.

Депутатът от движението Делян Пеевски напусна Комисията по конституционни въпроси и влезе в тази по правни въпроси.

Още при първото предложение на председатели и зам.-председатели на Комисията по бюджет и финанси стана ясно, че ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ предварително са съгласували председателските постове в комисиите.

Това провокира реакция от страна на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", които впоследствие напуснаха залата.

„Ние оставаме опозиция на това задкулисие и няма да предлагаме председатели и зам.-председатели“, каза Корнелия Нинова.

След като опозицията няколко пъти спомена „коалицията ДПС, ГЕРБ, ПП-ДБ“ Йордан Цонев от ДПС излезе, за да обясни какъв е принципът на гласуване:

„ДПС не участва във властта, няма постове и подкрепя правителство и евроатлантическото мнозинство в парламента. Така ще е в този парламент без да участваме във властта", каза Цонев.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов предложи председателски съвет, на който да бъде обсъдено как опозицията да бъде представена „достойно“ в комисиите. Това обаче не се случи.

Единственото предложение, което предизвика полемика в залата, беше това на Бойко Борисов за външна комисия. Гласуването на парламентарното мнозинство беше прекъснато от Радостин Василев.

„ГЕРБ днес тържествуват. Те постигнаха това, заради което влязоха в тази сглобка – Борисов вече е изпран“, каза Василев.

В този дебат се включи и Тошко Йорданов, който се върна в залата, за да направи изказване.

„Не знам дали има по-голямо дъно, което може да намерите. Но аз вярвам във Вас. Успех, колеги от ПП-ДБ в дълбаенето на дъното“, каза той.

Освен Борисов шефове на комисии станаха и няколко бивши министри от партията. Николай Нанков стана председател на Комисията по регионална политика, Делян Добрев – на тази по енергетика, Десислава Танева – на тази по земеделието, храните и горите.

Христо Гаджев от ГЕРБ поема Комисията по отбрана, Десислава Атанасова - тази по вътрешна сигурност, а Деница Сачева - Комисията по труда и социална политика. Бившите министри от ГЕРБ Красимир Вълчев и проф. Костадин Ангелов поемат съответно Комисията по образование и тази по здравеопазване.

В Комисията по противодействие и превенция на корупцията председател също ще бъде депутат от ГЕРБ - Рая Назарян. Даниел Митов поема Комисията по контрол на службите за сигурност, Вежди Рашидов - Комисията по културата, Илияна Жекова - Комисията за прякото участие на гражданите, а Евгения Алексиева - Комисията по права на човека.

Освен Комисията по европейските въпроси от коалицията ПП-ДБ единствен друг председател е Божидар Божанов – на Комисията по електронно управление. Комисията по правни въпроси също се оглавява от депутата на ПП-ДБ - Стою Стоев. Той обаче беше избран през май, като част от "джентълменското споразумение" между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Хамид Хамид от ДПС стана председател на Комисията по иновации. Другите комисии, които ДПС оглави са тези по транспорт - Халил Летифов, околната среда и водите - Станислав Атанасов и младежта и спорта - Небие Кабак.

След няколко поредни избори без резултат в началото на юни парламентът избра правителството с премиер Николай Денков с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и двама депутати от ДПС - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Малко по-рано ГЕРБ и ПП-ДБ се споразумяха за кабинет на ротационен принцип, в който Денков да е премиер девет месеца, а след това поста да поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG