Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Той радикализира позициите си". Може ли Румен Радев да бъде поставен в изолация


Плакат, сниман на протест срещу президента Румен Радев в началото на юни
Плакат, сниман на протест срещу президента Румен Радев в началото на юни

Той разделя българите, олицетворява българите или вреди на българите? Кое от трите прави президентът Румен Радев, който наскоро обвини в "безродие" група българи, а после каза, че Украйна е тази, която "настоява" да води война. Има експерти, които смятат, че Радев трябва да бъде поставен в изолация.

Някои искат импийчмънт за него, други го одобряват. Двете полярни мнения за президента Румен Радев съжителстват, откакто в България започна политическа криза, довела до няколко служебни правителства, назначени от държавния глава.

В края на миналата седмица възмущението стана по-отчетливо отпреди - заради това, че президентът "радикализира позициите си и всява раздор". Така смятат журналистът и политик Асен Агов и журналистът Петър Карабоев. И двамата са експерти по международна политика от две различни поколения.

В "Студио България" на Свободна Европа те коментират три факта, които свидетелстват за радикализация у президента:

  • След посещението на Володимир Зеленски в София на 6 юли, Радев обвини правителството в това, че защитава чужди интереси като помага на Киев.
  • В четвъртък, 13 юли, президентът събра поне пет обидни думи в едно изречение, за да опише една група българи - тези, които не одобряват издигането на 111-метров пилон в Родопите, върху който се вее гигантско българско знаме. По думите му тези хора изразяват "нихилизъм", "безродие" и "безчестие", а освен това искат да "охулят" и "сломят" идеята за пилона със знамето.
  • Ден по-късно президентът коментира войната в Украйна с думи, които досега не е изричал. Доскоро той казваше, че иска войната да спре с преговори, без да признава, че този призив помага само на Москва. Сега той се изрази директно: каза, че Украйна настоява да води войната, с което зае открито руска позиция.

Реакцията на останалите политически играчи срещу действията на президента е закъсняла, каза Асен Агов. "Но те тепърва могат да го поставят в изолация или в пълен локдаун, вместо да се опитват да влизат в безпрецедентната ситуация по стартиране на процедура по импийчмънт", добави той.

Най-важното от интервюто

„Радев си повярва, че може да управлява еднолично външната политика, отбраната, икономиката и каквото се сетите на България“, каза Карабоев;

„Не сме виждали толкова активен вицепрезидент, имаме почти клонинг на президента. Двамата вършат дейности, които са далеч от правомощията им“, каза Карабоев;

„В България се създава от президента Радев и от група от парти съвършено погрешна представа за това каква е външната политика, политиката по отбрана и сигурност и кои са приоритетите ни“, каза Карабоев;

„Следващите три години от неговия мандат трябва да бъдат прекарани в политически локдаун. Той трябва да се изрази в това, че другите, които са избрани да управляват страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му позволяват да своеволничи във външната политика, отбраната и националната сигурност“, каза Агов.

Радев радикализира позициите си

Това е еволюция на разбиранията на президента Радев

„[На Рожен] нямаше промяна на позицията, или нещо ново, което да чуваме. Напротив. Това е еволюция на разбиранията на президента Радев“, каза Петър Карабоев. По думите му държавният глава върви „с малки стъпки“ към радикализиране на позициите си.

„[Радев] си позволява да радикализира позицията и да сее раздор като лепи етикети, много грозни, водещи до заплаха, диктатура и преследване на сънародници, от хората, които му симпатизират, това имам усещане, че ще се засили“, каза още Карабоев.

Действията на президента издават политическа неподготвеност

Според двамата журналисти с последните си действия Румен Радев е показал, че не е подготвен да изпълнява поста, който заема. Това отчасти се дължи на бързия му скок от професионален военен директно към президентската институция без друг път в политическата кариера преди това.

Той нищо не разбира от политика. Нищо. Нула. И затова се опитва да надвика политиците,

„Той нищо не разбира от политика. Нищо. Нула. И затова се опитва да надвика политиците, а със силата на гласа си, белким някой му повярва“, каза Агов. Той добави, че пример за това е тезата му от началото на войната, че „Русия ще спечели войната“.

Според Агов позициите на президента за войната са го лишили от авторитет пред партньорите на България в НАТО и ЕС.

Президентството има необичайно висока активност

В последните седмици президентът и вицепрезидентът проявяват необичайно висока активност за постовете си, смята Петър Карабоев. Изненадата идва от това, че от пресслужбата на Радев и Илияна Йотова постоянно съобщават за свои активности, което е необичайно за институция, която „е с доста, доста ограничени правомощия по конституция“ във връзка с управленските им функции.

Това се случва най-вече по отношение на външната политика, но също и по отношение на отбраната, икономиката и други сфери. Това е следствие и на дългото управление на Радев чрез назначените от него няколко служебни правителства между 2021 г. и 2023 г.

Това може да бъде видяно в последните семици, както в действията на Радев, така и в тези на вицепрезидентката Илияна Йотова. Българският вицепрезидент по правило би трябвало да се занимава с молби за помилване на осъдени, с предоставяне на българско гражданство и с предоставяне на убежище.

По нито едно от тези неща те нямат правомощия

„Тя се изказва за отношенията със Северна Македония. Говори как в Созопол ще има гигантски световен културен център. При срещата със Зеленски от президентството предложиха икономически проект. По нито едно от тези неща те нямат правомощия“, каза Карабоев и добави, че това ще продължава, докато институциите не реагират и не кажат, че това са лични мнения на тези двама души.

„Политически локдаун“ вместо импийчмънт

След серията изказвания на Радев няколко протеста и един депутат поискаха неговият импийчмънт с обвинение, че той разединява нацията. Импийчмънтът представлява процедурата по предсрочното прекратяване на мандата на президента и вицепрезидента.

Процедурата обаче може да започне само във връзка с държавна измяна и нарушение на конституцията.

Според Агов и Карабоев към момента стартирането на процедура е много трудна задача, най-малкото защото това е безпрецедентна в историята на страната ситуация.

Според Асен Агов обаче е възможно политическите партии да поставят Радев в изолация или „пълен политически локдаун“. Това означава президентът да не участва във вземането на нито едно решение за страната.

Следващите три години от неговият мандат трябва да бъдат прекарани в политически локдаун

„Следващите три години от неговият мандат трябва да бъдат прекарани в политически локдаун. Той трябва да се изрази в това, че другите, избрани да управляват страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му позволяват да своеволничи във външната политика, отбраната и националната сигурност“, каза той.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG