Връзки за достъпност

Извънредни новини

"България получава шанс". Какво показа посещението на Зеленски в София


Президентът на Украйна Володимир Зеленски получи от правителството с премиер акад. Николай Денков и от мнозинството в Народното събрание обещание за военна помощ, споразумение в областта на енергетиката и подкрепа за бъдещо членство в НАТО
Президентът на Украйна Володимир Зеленски получи от правителството с премиер акад. Николай Денков и от мнозинството в Народното събрание обещание за военна помощ, споразумение в областта на енергетиката и подкрепа за бъдещо членство в НАТО

В четвъртък България получи шанс да заяви категорична подкрепа за Украйна. Президентът Володимир Зеленски посети страната за първи път и си тръгна след сключването на няколко важни споразумения с правителството. Срещата му с президента Румен Радев обаче предизвика реакции. Какво показа визитата?

На 6 юли президентът на Украйна Володомир Зеленски посети България за първи път и сключи няколко споразумения с българското правителство.

Те предвиждат засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната и енергетиката. София потвърди ангажимента си за предоставяне на военна помощ за Киев, както и подкрепата си за Украйна в процеса по присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС) и НАТО, след като войната приключи.

По думите на украинския президент чрез тези споразумения България е застанала "от правилната страна на историята". От посещението на Зеленски в София обаче стана ясно, че значими политически фигури като президента Румен Радев още се противопоставят на това позициониране.

Зеленски се срещна и с президента Румен Радев
Зеленски се срещна и с президента Румен Радев

"България получава огромен исторически шанс да свърши нещо хубаво за цивилизования свят", каза пред Свободна Европа политологът Димитър Аврамов.

"Като потвърди своята политическа подкрепа за независимостта и суверенитета на Украйна, България се показа като страна, на която може да се разчита", коментира политологът и преподавател по теория на международните отношения Огнян Минчев.

Какъв знак даде посещението на Зеленски и какви бяха ползите за България - отговорите са в следващите редове.

Как премина посещението на Зеленски в София

Украинският президент Володимир Зеленски посети България за пръв път в четвъртък.

Най-напред той се срещна с премиера Николай Денков и вицепремиерката Мария Габриел по теми, свързани с отбраната и сигурността.

Зеленски и Денков подписаха съвместна декларация, с която България изразява подкрепа за присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС. Междувременно Народното събрание подкрепи декларация със същия ангажимент. Това се случва на фона на очакваната среща на върха на Алианса следващата седмица, на която Киев разчита да получи покана за членство.

Отново в четвъртък ресорните министри на двете страни подписаха споразумение за сътрудничество в енергетиката. Няколко часа преди това българският парламент прие решение, с което възлага на правителството да преговаря с Украйна за продажбата на оборудването за проваления проект АЕЦ “Белене”.

По време на съвместна пресконференция на Зеленски и Денков в Министерския съвет, украинският президент благодари на България за направените през деня стъпки и я нарече "защитница на свободата".

Важен акцент от посещението на Зеленски в София беше срещата му с президента на България Румен Радев. По време на разговора, който се случи пред камери, Радев отново се обяви срещу изпращането на оръжия за Украйна и нарече войната "конфликт", който трябва да се разреши "по дипломатически път".

"Надявам се хората на България разбират, че това не е конфликт, а война", отговори Зеленски и добави, че не може да се търсят баланс, дипломация и подкрепа за Русия, защото тя иска да разруши НАТО и ЕС.

Зеленски попита Радев какво би направил, ако беше на негово място и дали ще каже "Путин, взимай българските територии", а после изрази увереност, че "като истински президент" Радев също не би допуснал компромис с независимостта и суверенитета на страната си.

Визитата на Зеленски в София приключи с дискусия в Националния исторически музей в "Бояна", в която се включиха премиерът Денков и вицепремиерката Габриел. Украинският президент се срещна и с парламентарните групи (всички без "Възраждане" и БСП), които подкрепиха декларацията на НС за присъединяване на Украйна към НАТО след войната.

Неофициална информация за посещението на Зеленски в София се появи в няколко медии във вторник, но беше потвърдена от премиера Денков едва в четвъртък сутринта. В София украинският президент прекара около осем часа, след което замина за Прага, Чехия.

Защо Зеленски посети България

Според политолога и преподавател по теория на международните отношения в СУ "Св. Климент Охридски" Огнян Минчев, има три важни причини за посещението на Зеленски в България от гледна точка на украинските интереси.

На първо място е потенциалът на България за износ на боеприпаси, от каквито Украйна се нуждае, за да се отбранява от руската агресия. През последните десетилетия политиката на Европа, насочена към изключването на възможността за мащабни военни конфликти, е довела до недостатъчно производство на боеприпаси за война като тази на Русия в Украйна, казва Минчев.

Една относително малка България се оказва актуален и ценен партньор
Огнян Минчев

"Една относително малка България се оказва актуален и ценен партньор, защото военната ни промишленост е фокусирана преди всичко в производството на боеприпаси."

Друга причина за посещението на Зеленски според Минчев е правителството на ГЕРБ и ПП-ДБ, което от месец управлява страната.

"Вече и украинското ръководство, и международната общност могат да се обърнат към законно избрано правителство, което гарантира своята лоялност на европейските и атлантическите ангажименти в сферата на сигурността", казва Минчев.

Третият аспект е свързан с ядрената енергетика и по-точно оборудването, което България е закупила от руската държава за проваления проект на ядрена централа в Белене. Това оборудване не може да се използва по предназначение предвид дългосрочните санкции, наложени на Русия заради войната. "Но може да послужи на Украйна, където имат опит в изграждането на ядрени централи, а им липсват именно тези части - реактори и генератори, с които България разполага", казва Минчев.

Можеше ли тези сделки да се сключат и без посещение на Зеленски в София? Според политолога Димитър Аврамов визитата е била необходима, защото "когато искаш подкрепа, трябва да присъстваш".

Идването на украинския президент освен това е и успешен опит от негова страна да преобърне общественото мнение в държава, от чиято подкрепа Украйна се нуждае, добавя Аврамов.

"Сигурен съм, че до няколко дни социологическите проучвания в България ще демонстрират нараснало одобрение за Зеленски и Украйна", казва анализаторът.

Какво показа срещата на Зеленски с Радев

В репортаж от София брюкселското издание "Политико" написа в четвъртък, че срещата на Зеленски с Радев е минала "по-зле от очакваното", а украинският президент е направил българския "на пух и прах".

Според Огнян Минчев държавният глава на България е получил тежък и унизителен урок от президента Зеленски.

"Радев се опита да продава евтина демагогия като мъдрост на борец за мир, а Зеленски много възпитано го постави точно на мястото му и му показа, че заема позиция, която е непочтена и абсурдна за държавен глава на страна членка на ЕС и НАТО", смята анализаторът.

"Войната е на нашата земя". Радев нарече войната "конфликт", а Зеленски го поправи
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00
Такива грешки могат да допускат хората на пейката през блока. Българският президент не може.
Димитър Аврамов

"Радев беше неадекватен във височайша степен на тази среща", добавя Димитър Аврамов. "Когато имаш нападател и атакуван и когато нападателят се опитва да унищожи атакувания, не може да призоваваш атакувания към мир и смирение. Такива грешки могат да допускат хората на пейката през блока. Българският президент не може да допуска такива грешки."

Едно е да имаш определени позиции, друго е да ги заявиш в очите на ощетената страна, която е дошла в държавата ти, за да сключва сделки и да плаща за тях, смята още политологът. "От тази гледна точка Радев беше и невъзпитан. Не можеш да учиш на мир хора, които всеки ден са под удара на ракети. Те по-добре от теб знаят цената на мира, защото са изпитали ужасите на войната."

Тук не става въпрос само за политическо поведение и говорене, съгласяват се Минчев и Аврамов. Става въпрос за хуманизъм и елементарен човешки морал.

Какви са ползите за България

Въпреки противоречията между Зеленски и Радев относно военната помощ, София успя да изрази еднозначна позиция в подкрепа на Киев по време на визитата на украинския президент.

Освен че сключените споразумения са в съгласие с интересите на Украйна, те носят големи ползи и за българската страна. "Помагайки на Украйна, България инвестира в собствената си национална сигурност", казва Аврамов, а Минчев допълва, че така София заема и по-важна позиция в отбраната на НАТО.

Помагайки на Украйна, България инвестира в собствената си национална сигурност.
Димитър Аврамов

"С това идва и търговска полза - българският военнопромишлен комплекс ще получи възможност да продължи да работи, а българската армия ще може да се превъоръжи", коментира Аврамов.

Според политолога една от най-големите ползи за България е моралната. "България получава шанс да защити един нападнат народ и да се нареди от страната на цивилизацията, не от страната на варварите", казва Аврамов. "Жалкото е, че чакахме това посещение, за да го направим категорично."

"С тези простички действия, които България извърши, започна нейното завръщане в главното русло на международната сигурност", добавя Минчев.

  • 16x9 Image

    Катерина Василева

    Катерина Василева е журналистка в Свободна Европа от 2023 година. В момента изучава "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Интересува се от социални и политически теми, култура, медийна грамотност и права на жените.

  • 16x9 Image

    Десислава Димитрова

    Десислава Димитрова е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършила е Факултета по журналистика на СУ "Свети Климент Охридски" и има над 20 години стаж в печатни и онлайн медии.

XS
SM
MD
LG