Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обвини Украйна, че "настоява" да води войната, която Русия започна


Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев обвини Украйна, че "настоява" да води войната, която Русия започна срещу нея. Това каза той в петък пред журналисти.

"Украйна настоява да продължи да води тази война, но сметката се плаща от цяла Европа", каза президентът.

Това е нова теза на държавния глава по повод войната. Досега Радев призоваваше България да следва позиция на "неутралитет".

Руската армия започна непредизвикана инвазия в Украйна в края на февруари 2022 г. Оттогава Радев защитава позиции, близки до тези на Кремъл. Той често използва думата "конфликт" вместо "война", обявява се против изпращането на оръжие, с което Киев да се защитава. Той също така е против икономическите санкции срещу Русия.

Радев призовава за преговори между Киев и Москва и мирно решение на войната. Последно това се случи по време на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София в началото на месеца. Тогава Зеленски защити позицията на Киев, че войната няма мирно решение. Едно от основните изисквания на Украйна за сключване на мир е пълно изтегляне на руските сили от всички окупирани украински територии, което Русия отказва да направи.

Европа и Запада защитават позицията, че Русия трябва да се изтегли от цялата територия на Украйна веднага и без да поставя условия за това.

"Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност, напротив. Този конфликт се задълбочава, жертвите стават повече", каза още Радев.

България, която е член на НАТО и Европейския съюз, два пъти изпрати военна помощ на Украйна. Първата пратка беше изпратена от назначеното от Радев служебно правителство, което беше задължено да направи това с решение на Народното събрание.

Съюзниците на Киев снабдяват страната с военна помощ от началото на войната. Те многократно са декларирали, че тяхната цел е Украйна да може да се защитава сама, без да бъдат въвлечени други държави, както и агресорът да бъде спрян, за да не атакува и други европейски страни.

Тази теза беше защитена и от премиера Николай Денков. Той казва, че подкрепата за Киев „отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна“.

В петък Денков коментира и последните изказвания на Радев, като каза, че "Руската федерация е най-съществената и директна заплаха за сигурността на държавите членки на Северноатлантическия пакт, а също така и на мира и стабилността в евроатлантическата област“.

"Моят въпрос е кога нашият президент е имал свое мнение – когато е подписал тези цитати, или когато днес повтаря едни руски опорки, които нямат нищо общо с това, което представят членовете на ЕС и НАТО като позиция“, каза Денков. „Българският национален интерес е да спре войната, като Русия изтегли войските си от Украйна, като Украйна стане член на НАТО и ние изградим нашият отбранителен капацитет в пълно съответствие с регионалните планове, които НАТО прие във Вилнюс“.

Радев каза още, че е "крайно време да започне да се мисли трезво и обективно" за войната.

"За съжалението точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, мнение и позиции. Трябваше ли големите държави членки във Вилнюс да заявят, че ускореното приемане на Украйна в НАТО в момента е абсолютно неприемливо, за да започнат най-сетне и нашите управляващи да сменят позицията си", допълни Румен Радев.

България не е сменяла позицията си по отношение на приемането на Украйна в НАТО. Малко преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс парламентът прие декларация, която подкрепя присъединяването към Алианса, но след края на войната. Останалите членки на НАТО също отказват това да се случи докато войната е в активна фаза.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG