Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е изнесла оръжие за 5 млрд. лв. за Украйна през последните 18 месеца


Ивайло Мирчев
Ивайло Мирчев

Българското оръжие за Украйна е предавано на Киев включително и по време на служебните правителства, назначени от президента Румен Радев. Това се е случвало, въпреки че държавният глава е против изпращането на военна помощ, твърди народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев

В края на юни правителството на Николай Денков реши да изпрати още военна помощ на Украйна. Помощта се изпраща в изпълнение на решението на Народното събрание от 9 декември 2022 г.

Българският президент е срещу изпращането на оръжие за Украйна и призова за преговори между Киев и Москва. Той каза позицията си и по време на срещата с украинския си колега Володимир Зеленски.

Зеленски посети София преди седмица. Той си тръгна след сключването на няколко важни споразумения с правителството. Те предвиждат засилване на сътрудничеството в сферата на отбраната и енергетиката. София потвърди ангажимента си за предоставяне на военна помощ за Киев, както и подкрепата си за Украйна в процеса по присъединяването ѝ към Европейския съюз (ЕС) и НАТО, след като войната приключи.

Непосредствено преди посещението на Зеленски българският парламент прие решение, с което възлага на правителството да преговаря с Украйна за продажбата на оборудването за проваления проект АЕЦ “Белене”.

"АЕЦ "Белене" трябва да бъде приключен като проект", каза в интервю за Свободна Европа депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Ивайло Мирчев. Той е един от вносителите на проекта за решение за продажба на оборудването за втората ядрена централа на Украйна.

По думите му изпращането на боеприпаси, които предстои да бъдат утилизирани, ще навреди само на бизнесите, които се занимават с утилизация.

Най-важното от интервюто

"Ние сме в топ четири на страните, които продават оръжие на Украйна. За последните 18 месеца, грубо, оръжие за около 5 млрд. лева е купила Украйна от България".

"Първата помощ, която изпратихме за Украйна беше за около 20 млн. лева. Сегашната ще бъде пак горе долу толкова".

"Радев така и не разбра, че тези хора в Украйна се бият и заради нас. В момента, в който Путин приключи с Украйна, той ще дойде тук".

"АЕЦ „Белене“ е един политико-корупционен проект, който беше използван от Русия и от Путин като един от плацдармите в България за налагане на руско влияние. Много пари минават от там. Той е силен лост за упражняване на контрол върху правителства".

"България вече е загубила много от АЕЦ „Белене“. И е загубила милиарди в последните над 30 години. От тук нататък ние трябва да минимизираме загубите“.

Краят на проекта АЕЦ "Белене"

Парламентът възложи на министъра на енергетиката да започне преговори с Украйна за продажба на оборудването, предназначено за проекта АЕЦ „Белене“. Новината дойде на фона на посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България.

С решение на парламента се отменя предишно решение от 2018 г. за възобновяване на изграждането на АЕЦ „Белене”.

"АЕЦ „Белене“ е един политико-корупционен проект, който беше използван от Русия и от Путин като един от плацдармите в България за налагане на руско влияние. Много пари минават от там", каза в Студио България на Свободна Европа депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев. По думите му този проект "е силен лост за упражняване на контрол върху правителства. За корумпиране на политици и на институции".

Мирчев каза, че целта е "това оборудване да бъде продадено поне на цената, която е купено".

България купи оборудването от руската държавна компания "Атомстройекспорт" през 2016 г. за близо 1.2 млрд. лв. Предложението предвижда Украйна да плати не по-малко от тази сума. Оборудването се съхранява на площадката на неизградената атомна централа в Белене.

Има ли празни военни складове?

България е сред водещите страни в света по износ на оръжие за Украйна, каза Ивайло Мирчев.

"Ние сме в топ четири на страните, които продават оръжие на Украйна. За последните 18 месеца, грубо, оръжие за около 5 млрд. лева е купила Украйна от България", каза Мирчев.

Според Мирчев помощта, която България ще даде на Украйна, няма да доведе до криза с въоръжението в българската армия. "Няма празни складове. Вече започвам да си мисля, че има хора, които лобират за фирмите за утилизация", каза Мирчев.

По думите му "парламентът гласува старите снаряди, които са с изтичащ срок на годност, да бъдат заменени с нови". Мирчев каза още, че "фирмите за утилизация на боеприпаси, които имаха доста работа през последните години, ще страдат от това нещо, защото няма да има какво да утилизират".

В края на юни кабинетът прие изпращането на нов пакет военно-техническа помощ за Украйна. "Първата помощ, която изпратихме за Украйна беше за около 20 млн. лева. Сегашната ще бъде пак горе долу толкова", каза Мирчев. Конкретното съдържание, както на първата военна помощ, така и на втората останаха засекретени.

От февруари 2022 г. всички държави членки на НАТО, както и други съюзници, изпратиха оръжия и боеприпаси за Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG