Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Съответства на интересите ни". Денков защити подкрепата на България за Украйна


Николай Денков
Николай Денков

Премиерът акад. Николай Денков каза, че България се е включила "в набор от страни, които подкрепиха Украйна, и това съответства на интересите ни".

В интервю за Нова телевизия той отбеляза, че "за нас е изключително важно всякакви зони на конфликт да стоят колкото се може по-далеч от нашите граници". Затова, по думи му, подкрепа за Украйна в НАТО "отдалечава опасностите, които биха могли да възникнат, ако нещата не се развият добре за Украйна".

Денков каза това, след посещението на украинския президент Володимир Зеленски в София, след което военният министър Тодор Тагарев съобщи, че той е предоставил списък с необходимо за страната му въоръжение при посещението си в България. Още в края на миналата година парламентът прие София да изпрати военна подкрепа на Киев, а в края на юни правителството одобри и изпращането на нов пакет военна помощ.

Денков каза още, че Украйна вече има подкрепата на над 20 държави по отношение на тяхното членство в НАТО. В понеделник той заминава за срещата на върха на алианса във Вилнюс, която ще се проведе на 10-11 юли и на която се очаква да бъде обсъден вариант за евентуална подкрепа за членство на Украйна след войната, която Русия води от февруари 2022 г.

„Те се опитват да съберат колкото се може повече подкрепа преди срещата във Вилнюс, която предстои след два дни, така че периодът на тази визита беше подбран да бъде преди посещението във Вилнюс на срещата на НАТО, където тази подкрепа трябва да бъде показана“, каза още премиерът.

Според него непосредственият повод за посещението на Зеленски са били два документа, които бяха подписани в София - съвместната декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандумът за сътрудничество в областта на енергетиката.

"И двата документа съответстват на интересите на България и всички други интерпретации, които чуваме, не са състоятелни", добави Денков.

Той уточни, че е информирал президента Румен Радев за визитата на Зеленски, но отбеляза, че не знае защо самият държавен глава не го е поканил. По време на срещата си с украинския президент българският държавен глава използва за ситуацията в Украйна думата "конфликт", докато Зеленски не го поправи, че става дума за "война".

„Това, което знам, е, че България като политическо решение на ниво Народно събрание и Министерски съвет подкрепя Украйна, както във войната с руското ръководство, така и за членството ѝ в НАТО“, отбеляза премиерът.

Политиката, която доведе до срещата със Зеленски, е политиката, която следва решенията на Народното събрание и Министерския съвет. Това е политиката на България и няма друга политика, заяви още Николай Денков.

Той отрече да има разминаване в правителството, както и между правителството и Народното събрание. Всичко, което направихме, е в пълен синхрон, посочи той

По думите му България ще помогне на Украйна с това, което можем да дадем, без да застрашаваме нашата боеспособност.

Премиерът отбеляза, че военното министерство и началникът на отбраната ще направят преглед на всичко, което е налично и какво ни трябва, за да защитим държавата и, ако има нещо излишно, ще се обсъжда дали да бъде предоставено на Украйна.

Имаме муниции, чийто срок на годност изтича до две – три години. Ако не ги предоставим в този случай, ще трябва след това да платим, за да бъдат унищожени. Ние оставаме с други, които са достатъчно, за да покрият нашата боеспособност, обясни премиерът.

За ядрените мощност на Атомната електроцентрала „Белене“ Николай Денков посочи, че ако е могло да бъдат реализирани, сигурно отдавна това да е било направено. Според него Русия дълго време ще бъде под санкции и това показва, че България няма как да реализира този проект. Срещу това оборудване ще получим цената, която сме платили навремето, за да можем да го вземем, посочи премиерът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG