Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ поиска от ГЕРБ гаранции за реформи и заплаши с оставка на кабинета "Денков"


Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, 23 юни 2023 г.
Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков, 23 юни 2023 г.

Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) поиска 7 гаранции от ГЕРБ, че ще изпълнява декларацията "Денков - Габриел". В противен случай ПП-ДБ ще поиска оставката на правителството на Николай Денков. Това обяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков, след съвещание на групата в петък.

До него се стигна, след като по-рано през деня партньорите в управляващото мнозинство заговориха за оставка на кабинета заради разногласия в последните дни и нарушаване на "джентълменското споразумение" между тях.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов каза, че ГЕРБ нарушава споразумението за обща законодателна програма. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че ПП-ДБ иска да овладее целия държавен апарат.

Въпреки разногласията, ГЕРБ няма да свали правителството, декларира Борисов. На този фон Депутатите от ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала в знак на протест, че ГЕРБ, че участва в "скрити мнозинства" с ДПС и "Възраждане".

България има нужда от това реформаторското правителство да продължи.
Кирил Петков

"България има нужда от това реформаторското правителство да продължи и да не влезем в политическа криза, но това не може да стане на цената на превзети регулатори и псевдореформа", каза Кирил Петков след заседанието на парламентарната група на ПП-ДБ.

Ето и седемте гаранции, които той призова ГЕРБ да поеме. Те са изброени в документ със заглавие "Механизъм за гарантиране на реформаторската програма":

  • общ борд за назначение на регулатори;
  • да се спазва вече одобрената обща законодателна програма;
  • пътна карта за съдебната и конституционна реформа;
  • реформа в службите;
  • съгласуван закон за антикорупционната комисия;
  • преработка на Изборния кодекс;
  • обща позиция за законността на референдума на "Възраждане".

ПП-ДБ покани партньорите си в управлението от ГЕРБ в събота да обсъдят тези условия. Предложението е този документ да бъде подписан от премиера Денков, номинираната за ротационен министър-председател от ГЕРБ Мария Габриел и председателите на двете парламентарни групи.

Общите действия на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

На брифинг в парламента по-рано в петък депутатите от ПП-ДБ казаха, че ги блокира "скритото мнозинство" на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" и отказаха да влязат в пленарната зала. Така те пропуснаха изслушването на правосъдния министър Атанас Славов, предложено от тях самите.

Кирил Петков определи като недопустими "нещата, които се случват в последните дни". Той изброи замяната на главния прокурор Иван Гешев със заместника му Борислав Сарафов, откриването на процедурата за подмяна на съставите на Сметната палата, здравната каса и Българската народна банка, както и отхвърлянето на антикорупционния закон на ПП-ДБ.

"Ние поискахме министърът на правосъдието да бъде изслушан в зала и бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Същият следобед Комисията по правни въпроси поиска да бъде изслушан министърът на правосъдието за същата тази подмяна между Гешев и Сарафов, комисията беше блокирана от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", каза Петков.

Той посочи, че ГЕРБ не е спазила предварителната уговорка с ПП-ДБ готвеното и от двете политически сили антикорупционно законодателство да влезе едновременно в пленарната зала за обсъждане на първо четене: "Нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство."

Депутатите от коалицията ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала, 23 юни 2023 г.
Депутатите от коалицията ПП-ДБ отказаха да влязат в пленарната зала, 23 юни 2023 г.

"Вчера следобед три регулатора – Сметната палата, Българската народна банка и Националната здравноосигурителна каса, бяха вкарани в комисия. Беше нарушена нашата първоначална уговорка, че всички регулатори ще бъдат обсъждани внимателно от ГЕРБ, ПП и ДБ, така че за всеки регулатор да има само кандидати с безупречна репутация", каза още Петков.

Попитан дали подаването на оставка е един от обсъжданите варианти за реакция на коалицията, ако разногласията с ГЕРБ продължат, Петков каза: "Потенциално - да".

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов коментира, че коалицията няма да допусне "правителство параванче" с нейна подкрепа: "Правителството не се разваля, но трябва много ясно да определим характера му - дали е правителство параванче или част от промяната."

Борисов подозира, че няма да има ротация на премиерите

Междувременно Бойко Борисов обвини ПП-ДБ, че иска еднолично да управлява държавата и до ротация на премиерите след 9 месеца няма да се стигне. Замяната на настоящия премиер Николай Денков от ББ-ДБ с Мария Габриел от ГЕРБ след 9 месеца беше договорена от партньорите в управляващото мнозинство при изпълнението на мандата от ПП-ДБ.

Според Борисов в момента от партньорската му коалиция "се разправят" за постове, докато законите по Плана за възстановяване и устойчивост все още не са внесени в парламента. По думите му от ПП-ДБ само плашат, че ще падне правителството и искат да спечелят предстоящите местни избори, като назначат свои кадри в министерствата, агенциите и регулаторите.

Аз няма да сваля правителството.
Бойко Борисов

"Ако искате пак служебно правителство на Радев, свалете го. Аз няма да сваля правителството", декларира лидерът на ГЕРБ.

Той изрази надежда ПП-ДБ да осмисли позицията си, "защото ГЕРБ няма да стои като жертвено агне". Борисов добави, че думите му "не са заплаха, нито предупреждение, а загриженост и апел към премиера Денков да си стъпи във функциите".

Борисов повтори, че споразумение за управление между ГЕРБ и ПП-ДБ няма. По-късно съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов каза, че това не е вярно.

"Христо Иванов същото предлагаше - да се подпише споразумение, към което да се придържаме, но те правят всичко, за което Делян Добрев предупреждаваше, и в същото време сега искат да командват и парламентарната ни група", каза Борисов.

"Бойко Борисов каза неща, които не са верни - че нямал ангажимент. Има ангажимент. Има ангажимент към общата законодателна програма. Тя не е един списък, който някъде да бъде развян", отговори му задочно Иванов.

Борисов отрича ГЕРБ да участва в плаващи мнозинства с ДПС и "Възраждане". По думите му ПП-ДБ е в изолация, защото "другите партии не ги искат". ГЕРБ държи досегашният гуверньор на Българската народна банка Димитър Радев да запази поста и няма да отстъпи, каза още Борисов.

Междувременно, без участието на депутатите от ПП-ДБ Народното събрание откри процедура за предлагане и избор на нови управители на Националната здравноосигурителна каса и на Сметната палата

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG