Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС провалиха изслушване на правосъдния министър за избора на Сарафов


Атанас Славов напразно дойде на заседание на правната комисия в сряда.
Атанас Славов напразно дойде на заседание на правната комисия в сряда.

Депутати от ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС провалиха в сряда изслушване на правосъдния министър Атанас Славов в парламентарната правна комисия. Той беше поканен, за да разкаже какви действия смята да предприеме срещу избора на Борислав Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор, но това така и не се случи.

Миналата седмица Сарафов наследи временно поста на уволнения Иван Гешев с решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Този избор обаче беше оспорен от много юристи като нелегитимен, тъй като главният прокурор се избира от Пленума на съвета, а временно изпълняващият тази длъжност има същите правомощия като титуляра.

Славов включи обсъждане на темата в дневния ред на предстоящото в четвъртък заседание на пленарния състав на ВСС, а междувременно „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) призова Сарафов да подаде оставка. Той пък отговори с призив към политиците да не се месят в съдебната власт.

В понеделник последва и призив от Съюза на съдиите в България (ССБ) Пленумът на ВСС да избере нов временен главен прокурор и да се саморазпусне. Преди ден президентът Румен Радев пък видя в избора на Сарафов опит на новите управляващи да сложат „свой човек“ на поста, а премиерът Николай Денков отрече това.

На този фон изслушването на Славов в правната комисия беше предвидено като първа точка в дневния ѝ ред в сряда, но срещу това възрази Десислава Атанасова от ГЕРБ. Мотивът ѝ беше, че това не е необходимо, след като предстои обсъждане по темата във ВСС, а изслушване на Славов е планирано и в програмата на парламента.

Мирослав Иванов от ПП-ДБ контрира, че то е под точка 11 в програмата и едва ли депутатите ще имат време да стигнат до нея тази седмица. Добави и, че има „огромни обществени очаквания по темата“ и с колегите му в правната комисия са „длъжни да изчистят въпроса“.

След като предложение на Атанасова за отпадане на изслушването на Славов от дневния ред на комисията не събра необходимата подкрепа, последва нова идея от ГЕРБ – отхвърляне на целия дневен ред. Това стана факт с гласовете на ГЕРБ, „Възраждане“ и ДПС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG