Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс". ПП-ДБ иска оставката на Борислав Сарафов


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор, 16 юни 2023 г.
Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет избра Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор, 16 юни 2023 г.

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) призовава изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да подаде незабавно оставка. Сарафов е и начело на Националната следствена служба за втори мандат.

В противен случай министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избора на Сарафов, се казва в прессъобщение на коалицията.

"България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа", пише в текста.

По-рано в петък прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Сарафов за временно изпълняващ длъжността на главен прокурор. Това стана на извънредно заседание на колегията ден, след като президентът Румен Радев подписа указ за уволнението на Гешев.

Гешев беше предложен за освобождаване от Пленума на ВСС в понеделник, след като мнозинството от членовете му гласуваха, че е уронил престижа на съдебната власт, наричайки партиите в парламента, настояващи за оставката му, „политически боклук“.

В позицията на ПП-ДБ се посочва, че изборът на заместника на Гешев е станал "отново при порочна прибързаност и тайнственост". Малко преди това министърът на правосъдието Атанас Славов каза, че изборът на Сарафов е бил прибързан , нелегитимиран и неоправдан публично.

Процедурата по избора беше проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че според конституцията изборът трябва да се направи от Пленума на съвета, се посочва в позицията на ПП-ДБ.

"Борислав Сарафов, в качеството си на заместник главен прокурор, беше част от екипа на Иван Гешев, който години държеше множество знакови дела "на трупчета", се казва в текста.

Според ПП-ДБ е недопустимо човек, срещу когото има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на главен прокурор.

Наскоро срещу Сарафов бяха подадени сигнали покрай разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боскьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата „Осемте джуджета“.

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от Сарафов и свързани с неговата хора.

При избора на Сарафов по-рано в петък обаче мнозинството в колегията зае позицията, че тези сигнали не могат да окажат негативно влияние върху преценката дали Сарафов да бъде избран, защото все още не са разследвани по същество.

В същото време съпредседатялят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува заявката на Сарафов за ревизия на внесените от Гешев искания за снемане на депутатски имунитети. В последните седмици той поиска имунитетите на няколко депутата, сред които и този на Петков.

Причината е декларацията, в която той твърди, че няма двойно гражданство, подадена преди да бъде назначен за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г. Конституционният съд (КС) постанови, че указът на държавния глава е противоконституционен, защото към онзи момент Петков е бил и български, и канадски гражданин. Според Конституцията членове на Министерски съвет могат да бъдат само български граждани.

След като Сарафов беше избран за временен главен прокурор, каза, че ще преразгледа исканите от предшественика си имунитети.

"Ако оттегли исканията, Сарафов ще възпрепятства публичността, осигурена от временната комисия по имунитетите, и дела отново могат да се озоват "на трупчета", пише във фейсбук профила си Петков.

Той добавя, че е решил да даде имунитета си, за да не се налага Сарафов да решава. Петков публикува писменото си искане за това до председателя на Народното събрание.

Миналата седмица парламентът гласува специална комисия да реши дали да бъдат свалени имунитетите на четиримата депутати - Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от ПП-ДБ и Димитър Аврамов от ДПС - поискани от Иван Гешев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG