Връзки за достъпност

Извънредни новини

Комисия ще решава за имунитетите на Борисов и Петков. Засега е без председател


Кирил Петков, Корнелия Нинова и Христо Иванов в парламента, 14 юни 2023 г.
Кирил Петков, Корнелия Нинова и Христо Иванов в парламента, 14 юни 2023 г.

Специална комисия в парламента ще обсъжда дали да бъдат свалени имунитетите на четирима депутати - Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ, Кирил Петков от "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от ДПС.

Такова решение взе парламентът в сряда. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане" и ДПС. От БСП и "Има такъв народ" (ИТН) гласуваха против, а впоследствие отказаха и изобщо да участват в комисията. Депутатите не успяха да изберат неин председател.

Предложението за създаването на комисията беше внесено от ПП-ДБ, след като главният прокурор Иван Гешев поиска последователно имунитетите на Борисов, Петков и Александров. Това се случи на фона на конфликт между Гешев и Борисов.

Главният обвинител поиска имунитета на Борисов заради делото "Барселонагейт", свързано със схема за пране на пари, а този на Петков - заради декларацията, в която той твърди, че няма двойно гражданство, подадена преди да бъде назначен за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г. Имунитетът на Александров пък беше поискан заради наскоро огласена информация, че има данни за блудство с дете.

В сряда по предложение на ДПС към дейността на комисията беше добавено, че тя ще обсъди и имунитета на депутата от ДПС Димитър Аврамов. Ден по-рано прокуратурата поиска и неговото сваляне заради търговия с влияние през 2019 г.

"Да не става парламентът обект на рекет"

В сряда от ПП-ДБ повториха мотивите зад идеята си, като казаха, че комисията е нужна, за да се прецени дали исканията за имунитетите не представляват политическа атака от страна на прокуратурата. Причината за това е конкретният момент, в който идват - чак след като и ГЕРБ и ДПС промениха позициите си и казаха, че подкрепят отстраняването на Иван Гешев.

"Тези имунитети не съществуват в полза на депутатите, а в полза на парламента като институция, за да не става обект на рекет", каза от трибуната на парламента съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

"Искаме те да бъдат разгледани от една обективна прокуратура. Само тогава можем да сме сигурни, че ще има обективно правосъдие. Не става дума за избелване на нищо друго, освен на прокуратурата от състоянието, в което се намира", добави той.

От БСП, ИТН и "Възраждане" обаче поискаха Бойко Борисов и Кирил Петков да се откажат от имунитетите си, като обвиниха ПП-ДБ, че с тази комисия "изпира" Борисов.

"Перачите на Бойко с влизането си в тази комисия се заличават завинаги от картата на тези, които са за конституционната реформа", каза и независимият Радостин Василев, който по-рано се отцепи от ПП-ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не присъстваше на заседанието. Кирил Петков от своя страна повтори обещанието си, че сам ще се откаже от имунитета си преди комисията да е излязла със собствено становище. Тя ще работи със срок от 1 месец, до 18 юли.

Неуспешен опит за избор на председател

В крайна сметка от "Възраждане" казаха, че ако комисията не бъде създадена, "тези лица си остават с имунитети" и затова са принудени да гласуват за нейното сформиране. Така комисията беше създадена със 186 "за", 32 "против" и без въздържали се.

Впоследствие за членове на временния орган бяха избрани Десислава Атанасова и Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Никола Минчев и Димитър Найденов от ПП-ДБ, Петър Петров и Николай Дренчев от "Възраждане" и Хамид Хамид и Гюнер Ахмед от ДПС. БСП и ИТН отказаха да излъчат членове.

Депутатите обаче не успяха да изберат председател на комисията. Единствената кандидатура беше на Хамид Хамид от ДПС, но той не получи нужната подкрепа.

Преди това Кирил Петков каза, че ПП-ДБ няма да излъчи председател и призова ГЕРБ да направят същото. От "Възраждане" пък казаха, че отказват да участват в ръководството на комисията.

Прокуратурата поиска имунитетите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Даниел Александров и Димитър Аврамов, след като ГЕРБ и ДПС изненадващо се обявиха за смяна на главния прокурор. Иван Гешев от своя страна пусна запис, в който казва, че "не бяга", а "се бие", и отказа да се оттегли от поста си.

Впоследствие Висшия съдебен съвет (ВСС) стартира процедура по предсрочното му освобождаване. В понеделник ВСС взе решение да отстрани Гешев. За целта президентът Румен Радев трябва да подпише указа за освобождаването му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG