Връзки за достъпност

Извънредни новини

Главният прокурор поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Даниел Александров


Даниел Александров
Даниел Александров

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл в деловодството на парламента искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ Даниел Александров, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На 7 юни Софийската градска прокуратура (СГП)предложи на Гешев това заради разследване срещу Александров за сексуално насилие над 14-годишно дете. Народният представител, който е бивш състезател по борба, отхвърли тези обвинения и каза, че ще докаже истината.

Според предложението на главния прокурор обаче срещу него са събрани достатъчно доказателства, за да бъде свалена депутатската му защита и срещу него да започна наказателно производство.

От СГП съобщиха, че на 7 май в Бистрица Александров, "чрез употреба на сила извършил действия с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст", за което законът предвижда от 2 до 8 години затвор.

"Нищо от това не е вярно", каза депутатът, добавяйки, че "в дъното на това нещо стои моят развод, който е вече от месец и половина, два".

Преди това Софийската районна прокуратура съобщи, че е предложила на Гешев да поиска и имунитета на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, заради невярна декларация за липса на двойно гражданство преди да бъде назначен за служебен министър в кабинета на Стефан Янев през 2021 г.

По-рано главният прокурор поиска и имунитета на лидера на ГЕРБ Борисов заради разследването "Барселонагейт", по което той е заподозрян за участие в схема за пране на пари в Испания. Това стана, след като Гешев се отказа засега да поддържа първоначалното искане засваляне на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ по делото за АЕЦ "Белене", защото "не е достатъчно мотивирано.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG