Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска имунитета на Кирил Петков заради гражданството му. Той ще чака комисия


Кирил Петков
Кирил Петков

Софийската районна прокуратура (СРП) е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) и бивш премиер Кирил Петков, съобщиха във вторник от държавното обвинение.

Причината е подадената от него декларация преди назначаването му за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г., в която твърди, че няма двойно гражданство. Конституционният съд (КС) обаче постанови, че указа на Радев за назначаването на Петков е противоконституционен, защото към онзи момент той е бил и български, и канадски гражданин.

Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков.

Сега СРП предлага на Гешев да поиска имунитета му, посочвайки, че “в подадената от К.П. пред президента на Република България декларация, е затаена истина – наличие на двойно гражданство, и е потвърдена неистина, че лицето отговаря на условията за избиране на народни представители”.

"Ще изчакам да се състави и заработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат представени всички факти и доказателства, за да могат всички българи да видят ясно и нагледно как българската прокуратура се използва за политически натиск", написа Петков във Фейсбук.

Той декларира, че ще се откаже сам от имунитета си в деня "преди комисията да вземе решението си", защото "знам, че няма от какво да се страхувам".

Това се случва на фона на открития конфликт между Гешев и парламента, след като номинираната от ГЕРБ Мария Габриел се обяви за оставката му, а ДПС я подкрепи. Последва процедура по отстраняването му във ВСС, зад която главният прокурор видя “политическото влияние на ГЕРБ”.

Междувременно Гешев поиска имунитета на лидера на партията Бойко Борисов заради делото “Берселонагейт”, а ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за общо управление с втория мандат, който беше изпълнен от Николай Денков.

Делото по повод двойното гражданство на Петков беше образувано в КС по искане на депутати от ГЕРБ. Конституцията забранява на президента, вицепрезидента, депутатите и министрите да имат двойно гражданство. Петков твърдеше, че не е извършил нарушение, тъй като писмено е декларирал отказа си от канадско гражданство още на 21 април 2021 г. Документът, с който канадските власти признават, че той вече не е техен гражданин, обаче носеше датата 20 август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG