Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде гласуван от парламента във вторник


Николай Денков и Мария Габриел.
Николай Денков и Мария Габриел.

Правителство с мандата на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), с премиер Николай Денков и вицепремиер Мария Габриел от ГЕРБ, ще бъде гласувано от парламента още във вторник.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента на 6 юни от 13.00 часа. В дневния ред са включени три точки: "Избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерски съвет и избиране на Министерски съвет на Република България".

В понеделник сутринта „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ)върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Президентът Румен Радев каза, че „по най-бързия начин“ ще издаде указ, с който да предложи на парламента да избере предложения кабинет.

От президентството съобщиха, че указът е издаден веднага след срещата с Денков. В прессъобщението се казва още, че "президентът изрази надежда депутатите в Народното събрание да гласуват по съвест предложението на парламентарната група на ПП-ДБ за кабинет".

За да бъде избрано правителство, са необходими над 121 гласа. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС разполагат с мнозинство от 132-ма депутати. "Възраждане", "Има такъв народ" и БСП казаха, че ще гласуват "против". Централното оперативно бюро на ДПС тепърва ще решава как да гласува, след като в петък председателят на движението Мустафа Карадайъ каза, че ДПС „няма да пречи“ за съставянето на кабинет.

Споразумението на ГЕРБ и ПП-ДБ предвижда кабинетът да работи поне 18 месеца - първите девет премиер ще е Денков. Той ще има един вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел. През вторите 9 месеца премиер ще е Габриел, а Денков - вицепремиер.

Ако бъде гласувано, това ще е първото правителство, реализирано с втория мандат в съвременната история на България, както и първото с премиер на ротация.

Кабинетът ще бъде гласуван след преговори и совалки, продължили над 2 месеца след петите поред парламентарни избори на 2 април. Първата политическа сили на изборите беше ГЕРБ, но не успя да събере политическа подкрепа за формиране на кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG