Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП-ДБ върна изпълнен мандат за правителство. Денков призова за "плавен преход във властта"


Кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков и президентът Румен Радев
Кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков и президентът Румен Радев

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство в понеделник. Президентът Румен Радев каза, че „по най-бързия начин“ ще издаде указ, с който да предложи на парламента да избере предложения кабинет.

По-късно през деня това стана факт и беше насрочено извънредно заседание на парламента в 13 часа във вторник.

Това се случи, след като в петък коалицията съобщи, че е постигнала споразумение с ГЕРБ за състава на правителството, което се очаква да бъде подкрепено от двете формации. Съгласно договорката премиер ще бъде Николай Денков от ПП-ДБ, а след девет месеца поста ще поеме Мария Габриел от ГЕРБ, която дотогава ще бъде вицепремиер и външен министър.

„Направихме така, че съставът на кабинета да е приемлив и високо експертен. Надявам се, че това ще бъде оценено и кабинетът ще бъде гласуван“, каза Денков пред журналисти след връщането на мандата.

Денков посочи като първи приоритет на бъдещото правителство приемането на бюджет с „нормален“ дефицит. Служебният кабинет предложи бюджет с дефицит от 6,4% от брутния вътрешен продукт - повече от два пъти по-висок от изискването за 3%, което е ключов критерий за членството в еврозоната.

Като друг свой приоритет кандидатът за премиер посочи „спокоен, плавен преход във властта“.

Преди седмица Румен Радев препоръча на кандидата за премиер на ПП-ДБ да не реализира втория мандат за съставяне на кабинет, който според него е „дискредитиран“. Това се случи, след като депутатът Радостин Василев публикува запис от Национален съвет на ПП, по време на който се обсъжда варианта за правителство с подкрепата на ГЕРБ. Впоследствие Радев каза, че записът е разкрил „озъбеното лице на една пълзяща диктатура и фанатизъм“.

Атанас Атанасов от ПП-ДБ видя в събитията атака срещу опита за съставяне на редовно правителство от „кохортата на президента“. Поведението на Радев при връчването на втория мандат стана повод за протест с искане той да бъде отстранен от поста. В демонстрацията се включиха и лидери на коалицията ПП-ДБ.

Николай Денков каза, че записът е бил разтълкуван превратно.

„Службите трябва да служат на България. Службите в момента са избрани от един единствен човек, това е президентът Радев. Не казвам, че това е лошо. Не е вярно, че искаме да ги изземем от Радев. Искам правителството да може да работи със службите“, каза кандидатът за премиер след връщането на мандата.

В понеделник Радев каза, че „по най-бързия начин“ ще издаде указ, с който ще предложи на Народното събрание да гласува кабинета на ПП-ДБ. Това се случи няколко часа по-късно.

„България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от интересите на народа, които да работят за сигурност, за справедливост и срещу корупцията“, каза още Радев. „Които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция.“

Владислав Панев,Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ, Кирил Петков и Николай Денков от ПП с президента Румен Радев
Владислав Панев,Христо Иванов и Атанас Атанасов от ДБ, Кирил Петков и Николай Денков от ПП с президента Румен Радев

Записът на Радостин Василев стана повод за временно спиране на преговорите за управление между ПП-ДБ и ГЕРБ, но впоследствие те бяха възобновени и Денков и Габриел предложиха правителство.

За да бъде избрано, правителството трябва да събере подкрепа от поне 121 депутати в парламента. Първите две политически сили след последните избори ГЕРБ и ПП-ДБ разполагат с общо 132-ма депутати. Досега от всички останали партии в парламента само ДПС съобщи, че не е решило дали да подкрепи кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ. "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" обявиха, че ще гласуват против такова правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG