Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев официално поиска имунитета на Борисов


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече каза, че няма доброволно да се откаже от имунитета си
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече каза, че няма доброволно да се откаже от имунитета си

Главният прокурор Иван Гешев внесе в Народното събрание искане за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Това се случи по предложение на Софийската градска прокуратура (СГП) от вторник.

В момента бившият премиер е депутат и за да бъде разследван Народното събрание трябва да одобри сваляне на имунитета му или той сам да го даде. Борисов вече каза, че няма да се откаже от имунитета си.

Предложението беше изготвено от СГП във връзка с досъдебно производство, известно в медиите като „Барселонагейт“, по което са събрани доказателства за извършено от Борисов престъпление - пране на пари.

Става дума за разследването, свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

Прокуратурата се активизира по няколко разследвания, след като преди седмици кандидатът за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката на Гешев. Това дойде и на фона на опити за съставяне на правителство между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“(ПП-ДБ).

В парламента бяха гласувани и промените Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които създават механизъм за разследване на главния прокурор и улесняват процедурата за отстраняването му от поста. Те бяха обнародвани от Румен Радев в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG