Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев обнародва механизма за главния прокурор и по-лесната процедура за уволнението му


Иван Гешев
Иван Гешев

Президентът Румен Радев обнародва в петъчния брой на Държавен вестник промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които създават механизъм за разследване на главния прокурор и улесняват процедурата за отстраняването му от поста.

Това означава, че поправката ще влезе в сила още следващата седмица и гласуването по вървящата в момента процедура за освобождаване на Иван Гешев ще може да се осъществи по новите правила. Те предвиждат, че за уволнението на главния прокурор ще са нужни поне 13 гласа от 25-членния Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), вместо досегашните минимум 17 гласа.

Промените в НПК бяха окончателно приети преди седмица от парламента с гласовете на ГЕРБ, “Продължаваме промяната-Демократична България”, ДПС и “Има такъв народ”.

Механизмът предвижда разследванията срещу главния прокурор и заместниците му да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор. Доказателствата ще се събират от определени от вътрешния министър разследващи полицаи. След приключване на разследването съдията ще се връща на старата си длъжност.

Проблемът с недосегаемостта на главния прокурор от наказателно преследване стои пред България от ноември 2009 г., когато Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за пръв път я коментира в решението си по делото "Колеви срещу България", заведено от наследниците на разстреляния през 2002 г. прокурор Николай Колев.

През годините Съветът на Европа и Европейската комисия нееднократно са настоявали този проблем да бъде решен и са отправяли конкретни препоръки, но до този момент в парламентът никога не е имало необходимото мнозинство за това.

Приемането на въпросния механизъм сега беше включено сред условията за получаването на предвидените за България средства по Плана за възстановяване и устойчивост след пандемията от коронавирус.

Намаленото мнозинство, с което главният прокурор може да бъде предсрочно освободен от поста си, може да бъде тествано съвсем скоро, тъй като във ВСС в момента има две предложения уволнението на Гешев.

Първото беше внесено от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС. Те твърдят, че Гешев е допуснал тежко нарушение на служебните си задължения, като се е намесил лично в разследването на взрива, избухнал до кортежа му. Повод за това стана твърдението на заместника му Борислав Сарафов, че главният прокурор лично е разпоредил на мястото на взрива да бъде допуснат израелски експерт.

Второто искане за уволнението му пък беше внесено от четирима от вносителите на първото предложение. Повод за него стана изявлението на Гешев от 15 май, в което той призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента, след като демонстративно скъса оставката си.

Двете искания станаха факт, след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел изненадващо се обяви за оставката на главния прокурор и веднага беше подкрепена от ДПС. Това предизвика открит конфликт между Гешев политическата власт и последваха прокурорски предложения за свалянето на имунитетите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпартиеца му Делян Добрев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG