Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не е достатъчно мотивирано". Гешев засега няма да иска имунитета на Делян Добрев


Делян Добрев
Делян Добрев

Главният прокурор Иван Гешев засега няма да внася в парламента искане за свалянето на имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ, защото „не е достатъчно мотивирано“. Това съобщиха от държавното обвинение в четвъртък с уточнението, че искането е било върнато обратно на Софийската градска прокуратура (СГП), която го изпрати на Гешев миналата седмица.

„Същото не е достатъчно мотивирано и не е придружено с необходимия обем материали, даващ основание за сезиране на Народното събрание с искане за снемане на имунитет на народен представител“, се казва в съобщението.

Добрев беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013). Става въпрос за обвинения, свързани с т.нар. дело за АЕЦ "Белене", по което Добрев първоначално беше сред разследваните, но преди две години изненадващо отпадна от обвинителния акт, който беше внесен в съда.

Последва реакция от парламентарната група на ГЕРБ, от която обявиха, че няма да подкрепят свалянето на имунитета на колегата им. Самият Добрев коментира, че няма проблем да се откаже от имунитета си, но не възнамерява да го направи, защото смята искането на прокуратурата за опит за саморазправа. Той нарече институцията "един репресивен орган".

Междувременно СГП съобщи във вторник, че предлага на главния прокурор да поиска имунитета и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с разследването за пране на пари, известно като „Барселонагейт“.

Става дума за разследването, свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари. Испанските власти подозират връзка с Борисов. Разследването на СГП по случая е висящо вече три години.

Според предложението за сваляне на имунитета на Борисов, изпратено на главния прокурор, от събраните доказателства "може да се стигне до извода, че бившият министър-председател е предоставил на трети лица придобити в резултат на извършено престъпление средства за закупуването и наемането на недвижими имоти в чужбина".

Моментът, в който СГП иска имунитетите на двамата депутати от ГЕРБ, съвпада с открития конфликт между Гешев и Борисов, чиято партия се обяви за оставката на главния прокурор. Последваха обвинения от Гешев в “политическа корупция” и натиск върху съдебната система. Заместникът му Борислав Сарафов пък го обвини, че се намесва по конкретни дела, за да ги държи “на трупчета” и така “изнудва политици”.

После прокуратурата обяви, че проверява сигнали и срещу Борисов и номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел. Именно тя се обяви за оставката на Гешев и беше подкрепена от ДПС. Веднага след това последва официално предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС главният прокурор да бъде отстранен. Миналата седмица стана факт и второ подобно предложение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG