Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев се сдоби с още едно предложение за отстраняване заради "мутренски и непристойни" думи


Иван Гешев къса оставката си в Съдебната палата на 15 май.
Иван Гешев къса оставката си в Съдебната палата на 15 май.

Четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС са внесли в съвета второ предложение за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Този път то е за уронване на престижа на съдебната власт с “обидни квалификации към представители на законодателната власт”.

Поводът за предложението е изявлението на Гешев отпреди седмица, в което той призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента, след като демонстративно скъса оставката си.

Реакцията му беше провокирана от изненадващо поисканата му оставка от номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел, която беше подкрепена и от ДПС. Веднага след промяната в позициите на двете партии, които в миналото винаги са защитавали Гешев, отстраняването му беше предложено официално от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС.

Четирима от тях сега правят и второто предложение - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Георги Кузманов и Гергана Мутафова.

"Явно неуважение към политическата система"

“С тези обидни квалификации се демонстрира явно неуважение към политическата система в страната ни и нейното функциониране“, пишат четиримата.

Според тях “използваната лексика, интонация и жестове на главния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като “мутренски и непристойни” за един висш представител на съдебната власт и се определят като “закана с откровен рекет спрямо политическата система”.

“Описаните действия на г-н Иван Гешев, като осъществени от най-висшия административен ръководител в системата на държавното обвинение, са силно укорими. Накърняването на престижа на съдебната власт е основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността “главен прокурор”, пише още в новото предложение, пoдписано от Стоев, Чапкънова, Мутафова и Кузманов.

Четиримата бяха сред споменатите в записа на разговор между Гешев и Стоев, който главният прокурор пусна пред медиите преди ден, за да онагледи как се случва политическото влияние в съдебната система.

Този запис беше включен и в сигнала на заместника на главния прокурор Борислав Сарафов срещу Гешев, който се проверява от Софийската градска прокуратура. Върховната касационна прокуратура пък проверява изнесените от Гешев твърдения на 15 май, че е бил заплашен, за да подаде оставка. Главният прокурор вече даде обяснения и по двете.

Междувременно прокуратурата обяви, че е започнала проверки и по сигнали срещу Калина Чапкънова и Георги Кузманов от ВСС, както и срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и Мария Габриел.

В четвъртък предстои ВСС да изслуша Гешев, Сарафов и останалите членове на съвета и прокурори, споменати в сигнала на заместника на главния прокурор в сигнала му за незаконно записване на Йордан Стоев.

Гешев отрича да се е месил в делото за взрива

Междувременно във вторник от ВСС съобщиха, че са получили становище от Гешев по първото искане за неговото отстраняване. В него той твърди, че няма как да е нарушил служебните си задължения, намесвайки се в разследването на взрива до кортежа си, защото тогава е бил заместван от Сарафов.

Заместникът му твърди, че лично Гешев устно е разпоредил на мястото на експлозията да бъде допуснат израелски експерт, който да огледа мястото. Главният прокурор обаче отрича и на свой ред казва, че на 1 май, когато избухна взривът, функциите му са били изпълнявани именно от Сарафов, за което е имало заповед от 24 април.

Версията на Гешев е, че след избухването на взрива зам.-директорът на следствието Ясен Тодоров е бил на среща с въпросния израелски експерт, който сам е пожелал да посети мястото. Главният прокурор отрича да е давал разпореждане за това на някого.

Прокуратурата е проверявала Гешев над 70 пъти

Държавното обвинение пък съобщи във вторник, че през последните 5 години Гешев е бил обект на над 70 проверки по сигнали от граждани, адвокати, сдружения, медии, неправителствени организации и асоциации.

Сигналите са били проверявани от Специализираната прокуратура, а след закриването ѝ - от Софийската градска прокуратура. По тях са били възлагани и проверки на МВР, антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и други.

“Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът“, уверяват от държавното обвинение с уточнението, че Гешев нееднократно е давал обяснения пред прокурор, ДАНС и КПКОНПИ.

Прокуратурата дори припомня процедурите по отстраняване на Гешев, които бяха обект на разглеждане от ВСС по предложения на бившите правосъдни министри Янаки Стоилов и Надежда Георгиева.

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG