Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Боде очите." Какво направи прокуратурата със случаите "Жоси", "Осемте джуджета" и КТБ


Главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си при първата си публична изява след взрива до автомобила му
Главният прокурор Иван Гешев скъса оставката си при първата си публична изява след взрива до автомобила му

Делата на "трупчета" са основните инструменти, с които главният прокурор Иван Гешев може да повлияе на обществените нагласи в следващите дни. Това каза в интервю за Студио България на Свободна Европа Атанаска Дишева, член на Висшия съдебен съвет от съдийската колегия.

Става дума за тези дела срещу публични фигури, които се бавят дълго от прокуратурата и не са завършили нито с повдигане на обвинение, нито с прекратяване на разследването. Редица експерти са предупреждавали, че тези дела може да се използват за оказване на натиск върху политици.

"Ако г-н Гешев, има дела на трупчета, по които е готово привличането на обвиняем или внасянето на обвинителен акт, той може да го направи в рамките на броени дни. И ако има хора, които имат достатъчно основания да се притесняват, че те стоят в едно дело на трупчета", каза Дишева.

Според нея ако Гешев се "задейства и забърза с това, което той може по закон да направи, може той да спечели и тогава обществото да плесне с ръце и да каже: ето, най-после главният прокурор привлече един висш представител на властта за обвиняем за нещо, което се знае от години".

Във вторник Софийската градска прокуратура съобщи, че е предложила на главния прокурор да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев във връзка със старо дело за АЕЦ "Белене". От партията определиха случая като "опит за саморазправа".

Според Дишева няколко случая са показателни за това как прокуратурата може да държи едно дело на трупчета. Коментарът ѝ е по повод заявките на прокуратурата да приключи работа по знакови дела, които продължават дълго и са свързани с бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В неделя главният прокурор Иван Гешев каза, че делото за къщата в Барселона се очаква да приключи до около месец. Разследването се бави повече от две години и е свързано с къща, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. Гешев коментира това разследване, след като кандидатът за премиер на ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска освобождаването му от поста.

В прокуратурата има и други известни случаи, за които няма информация.

„Не знам какво се случва с делото „Осемте джуджета“. Там имаше достатъчно информация, която можеше да послужи за образуване на досъдебно производство. Такова не последва“, каза Атанаска Дишева.

През март стана ясно, че прокуратурата е образувала разследване по случая, добил популярност като “Осемте джуджета”, но осем месеца по-късно е преценила, че няма данни за престъпление и го е прекратила. По разпореждане на съда, то трябва да бъде продължено.

Според Атанаска Дишева случаят „Жоси“ също е много показателен за начина на работа на прокуратурата. Той е свързан със сигнал на предприемач до МВР, че преди 8 години е потърсил помощ от Иван Гешев, който тогава е бил редови прокурор. В замяна бащата на Гешев е станал съдружник във фирмата.

Друг случай, който прави впечатление, е разследването на фалита на КТБ.

„Там има писмени документи за съпричасност на небеизвестен политик от ДПС, за когото беше питан Гешев. Това е един случай, който боде очите. Той не е стигнал до постановяване на присъда“, каза Дишева.

Иван Гешев беше наблюдаващият прокурор по делото за КТБ.

Собственикът на фалиралата банка и обвиняем Цветан Василев многократно е обвинявал депутата от ДПС Делян Пеевски за злоупотреби, но Пеевски не е разпитван от прокуратурата. По този повод Иван Гешев е заявявал, че в изложението на прокуратурата "го няма господин Путин, няма го и Обама (...), не сме установили някакви неща, които да са свързани с господин Пеевски".

Делян Пеевски беше санкциониран за корупция от САЩ по глобалния закон "Магнитски".

Според Атанаска Дишева Иван Гешев „най-много се страхува от това да загуби позицията си на главен прокурор. Защото всичко, което може да последва след това, е вероятно също достатъчно плашещо“.

Тя каза, че „позицията главен прокурор дава огромна власт. И с това, което се случва в последните 10 дни, всяка негова (на Иван Гешев, бел. ред.) публична изява потвърждава това“.

По думите на Дишева все още не може да се даде еднозначен отговор дали е взето политическо решение за освобождаването на Гешев. Искането за оставка на Гешев беше подкрепено от представители на ГЕРБ и ДПС, а ден по-късно шестима членове на ВСС задействаха процедура за освобождаването му.

Междувременно Иван Гешев разпространи запис на разговор, за който твърди, че е с Йордан Стоев от ВСС. В разговора Гешев казва, че ако „натисне“ трима души от прокурорската квота във ВСС, те ще се „дръпнат“.

„Това е един емблематичен пример как г-н Гешев не си дава сметка какво изрича за начина, по който той работи с прокурорите, с административните ръководители на прокуратурите и с членовете на ВСС“, каза Дишева.

В четвъртък предстои ВСС да изслуша Иван Гешев, заместникът му Борислав Сарафов, останалите членове на съвета и прокурори, споменати в сигнал на Сарафов за незаконно записване на Йордан Стоев. В рамките на същото заседание ВСС следва да се произнесе и по допустимостта на искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор, внесено от членове на прокурорската колегия.

"Звъннах на един политик". Гешев отвръща на удара
please wait

No media source currently available

0:00 0:09:07 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG