Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска имунитета на Делян Добрев по старо дело. ГЕРБ отказва да подкрепи свалянето му


Делян Добрев
Делян Добрев

Софийската градска прокуратура (СГП) е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, който беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013).

Става въпрос за обвинения, свързани с т.нар. дело за АЕЦ "Белене", по което Добрев първоначално беше сред разследваните, но преди две години изненадващо отпадна от обвинителния акт, който беше внесен в съда.

Последва реакция от парламентарната група на ГЕРБ, от която обявиха, че няма да подкрепят свалянето на имунитета на колегата им. Самият Добрев коментира, че няма проблем да се откаже от имунитета си, но не възнамерява да го направи, защото смята искането на прокуратурата за опит за саморазправа. Той нарече институцията "един репресивен орган".

"Това е опит да бъде разбито мнозинството в НС, което е готово да извърши съдебна реформа", каза Томислав Дончев, според когото "явно на някого не му харесва и се опитва да сплаши отделни политици".

В съобщение на прокуратурата се споменават само инициалите Д.Д., но няма друг народен представител с такова име, който да е заемал поста на икономически министър.

От СГП уточняват, че той е уличен в безстопанственост, от която са нанесени щети за над 4,5 милиона евро на Националната електрическа компания (НЕК), дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Добрев беше сред разследваните по делото за АЕЦ „Белене“, по което се твърди, че има данни за безстопанственост с нанесена щета от над половин милиард лева, но в началото на 2021 г. се оказа, че е отпаднал от обвинителния акт по този случай.

Тогава прокуратурата изправи пред вече закрития Специализиран наказателен съд бившите министри на икономиката и енергетиката Петър Димитров и Румен Овчаров и бившите ръководители на Националната електрическа компания (НЕК) Мардик Папазян и Любомир Велков. Впоследствие две съдебни инстанции върнаха обвинителния акт за отстраняване на неясноти и пропуски, критикувайки решението от него да бъдат отделени материалите за Добрев.

“Народният представител има качеството на обвиняем за твърдяно престъпление умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай”, съобщава сега СГП.

Прокуратурата твърди, че в качеството си на икономически министър Добрев не е упражнил контрол над ръководството на БЕХ. В съобщението се посочва, че той “не е организирал, координирал и контролирал осъществяването на държавната политика в областта на енергетиката съобразно Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка “Белене”.

Моментът, в който СГП иска имунитета на депутата от ГЕРБ, съвпада с открития конфликт между Гешев и Борисов, чиято партия се обяви за оставката на главния прокурор. Последваха обвинения от Гешев в “политическа корупция” и натиск върху съдебната система. Заместникът му Борислав Сарафов пък го обвини, че се намесва по конкретни дела, за да ги държи “на трупчета” и така “изнудва политици”.

Преди ден прокуратурата обяви, че проверява сигнали и срещу Борисов и номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел. Именно тя се обяви за оставката на Гешев и беше подкрепена от ДПС. Веднага след това последва официално предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на ВСС главният прокурор да бъде отстранен. По-рано във вторник последва и второ подобно предложение.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG