Връзки за достъпност

Извънредни новини

Борисов няма да се откаже от имунитета си. ПП-ДБ смята, че той сам трябва да реши дали да го направи


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че няма да се откаже доброволно от имунитета си като депутат. Той каза това в сряда пред журналисти в парламента.

В същото време представители на коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” казаха, че Борисов трябва сам да реши дали да се откаже от имунитета си.

Изказванията идват, след като във вторник прокуратурата поиска да бъде свален депутатският имунитет на Борисов във връзка с досъдебно производство по случая, известен като “Барселонагейт”. Според държавното обвинение са събрани доказателства за извършено от Борисов престъпление - пране на пари. За да му бъде повдигнато обвинение обаче той или трябва да се откаже сам от имунитета си на депутат, или Народното събрание да вземе решение да го свали.

Разследването е свързано с къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече близо три години.

В сряда Борисов определи искането на прокуратурата като опит да бъде саботирано съставянето на редовно правителство.

“Две години бях без имунитет. Сега категорично няма да го дам, защото трябва да си сляп, за да не виждаш какво се случва в момента”, каза Борисов.

Той свърза решението на прокуратурата да поиска имунитета му с приемането на механизъм за разследване на главния прокурор - нещо, на което Борисов доскоро се противопоставяше, но от няколко месеца определя като приоритет на партията си.

Освен това Борисов видя атака срещу “Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ).

“Дали службите и министър Демерджиев вчера разбраха за мъртвите души или за изтичането на секретна информация. Защо вчера? За да няма правителство”, каза Борисов.

Във вторник председателят на ДАНС обвини министри от правителството на Кирил Петков, че не са защитавали интересите на България, без да посочи конкретни случаи. Същия ден вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи, че е подал сигнал в прокуратурата за злоупотреби с помощите за украински бежанци по при управлението на кабинета на Петков.

По-рано в сряда един от лидерите на ПП-ДБ Атанас Атанасов каза пред бТВ, че снемането на имунитета на Бойко Борисов зависи от самия него.

“Делото с влачи от три години”, каза Атанасов. “Това е от делата на трупчета. През този период от време Бойко Борисов нямаше имунитет. Това е целенасочена атака срещу Борисов и е атака, която цели да се провали вторият мандат з съставяне на правителство”

Същата позиция изрази кандидатът за премиер на ПП-ДБ Николай Денков пред журналисти в Народното събрание.

“Нашата позиция винаги е била ясна - когато на някого му поискат имунитета, трябва той да реши ще го даде ли или не”, каза Денков и добави, че прокуратурата не трябва да се използва като бухалка.

“Това, което виждаме, е едно активизиране на прокуратурата, която за няколко дни свърши повече работа отколкото за последните две-три години.”

Атанасов и Денков не посочиха дали коалицията ПП-ДБ би гласувала в подкрепа на свалянето на имунитета на лидера на ГЕРБ.

Председателката на БСП Корнелия Нинова призова Борисов сам да се откаже от имунитета си. Тя добави, че ако се стигне до гласуване в пленарна зала, социалистите ще подкрепят свалянето на имунитета на Борисов.

Събитията от последните дни се случват на фона на замразените преговори за съставяне на редовен кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ. Те бяха постигнали договорка за правителство с мандата на ПП-ДБ и с подкрепата на ГЕРБ, в което да се редуват двама премиери - Николай Денков от ПП и Мария Габриел от ГЕРБ.

Заради публикувани записи от Национален съвет на ПП, в които се говори за чистка в службите и държавната администрация, ГЕРБ замразиха преговорите.

Записите станаха повод президентът Румен Радев препоръча на номинирания за премиер Николай Денков да не реализира втория мандат за съставяне на кабинет, защото е “дискредитиран”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG