Връзки за достъпност

Извънредни новини

БСП внася предложение за сваляне имунитета на Борисов. От ГЕРБ нарекоха Нинова "асистентка на Гешев"


Според Корнелия Нинова, ако Бойко Борисов не си свали имунитета, няма да има прозрачен и честен процес.

Председателката на БСП Корнелия Нинова съобщи, че партията ще внесе проект за решение за сваляне на имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заради делото "Барселонагейт".

Имунитетът на Борисов беше поискан от главния прокурор Иван Гешев на 2 юни във връзка с досъдебно производство, по което, според държавното обвинение, са събрани доказателства за пране на пари. Самият Борисов отказа да даде сам имунитета си.

Разследването в България започна, след като преди три години изданието “Периодико” съобщи, че испанските власти разследват дали тогавашният премиер Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари. Според информацията по нея са били купени луксозна къща и бутик в Барселона, ползвани от бившата манекенка Борислава Йовчева, за която се твърди, че е свързана с Борисов. Самият той многократно отрича да има или да е имал такава къща.

На 6 юни прокуратурата съобщи, че Гешев е изпратил в парламента допълнителни материали към внесеното искане за разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Борисов. В петък, след като тя и заместникът ѝ Георги Свиленски се запознаха с тях, Нинова съобщи, че става дума за 600 страници и каза:

„След като те нищо не правят, Борисов няма доблестта сам да си го даде, председателят на парламента и мнозинството тупат топката и го крият, ние поемаме инициативата".

Тя добави, че 5-дневният срок е изтекъл и и "целта е да дадем възможност на г-н Борисов да докаже думите си, че е невинен по тези дела".

Според правилника обаче, ако депутат не се откаже сам от имунитета си, искането на главния прокурор се разглежда от парламента, който се произнася с решение не по-рано от 5 дни след постъпването му - тоест няма краен срок.

Нинова отбеляза също "нещо много странно" за внесените в деловодството материали: "Тези документи не са с гриф за сигурност, те са общодостъпни. В същото време не се дава възможност да се запознаем с тях. Наложи се писмено да искаме от председателя разрешение да се запознаем с тях".

В четвъртък бившият вътрешен министър Бойко Рашков, който сега е депутат от "Продължаваме промяната - "Демократична България" (ПП-ДБ), също каза, че няма достъп до документите.

Част от тях съдържат протокол за претърсване на имот, одобрено от Софийски градски съд, с който са иззети множество веществени доказателства - документи и електронни устройства.

Нинова коментира и евентуалното сформиране на парламентарна комисията по имунитетите, за която се говори в публикуваните от отцепилия се депутат Радостин Василев записи от заседание на ПП. По думите ѝ БСП гледа отрицателно на такава идея.

Нинова посочи, че практиката на минали Народни събрания е била такива анкетни комисии да са със срок между 3 и 7 дни, а от ПП говорят за половин година. "Това логично ли е?", попита социалистката.

След нейното изявление последва почти незабавна реакция на ГЕРБ.

"Не ви ли прави впечатление, че през последните седмици някои започнаха да играят двойни роли – на депутати, шефове на парламентарни групи, и едновременно с това, примерно, на секретарки на г-н Гешев", обърна се към медиите в кулоарите депутатът от ГЕРБ-СДС Маноил Манев.

"Не ви ли прави впечатление, че бутонът “enter“ работи от г-н Гешев. Г-жа Корнелия Нинова стои, стои, и, като някой ѝ натисне бутончето, тя започва да играе роля, различна от тази, която ѝ е предвидил народът като я е избрал“, допълни той, имайки писмото, за което Иван Гешев твърди, че е получил със заплаха, че ако не подаде оставка, някой "ще натисне копчето "enter".

Според Манев Нинова развива неговите тези.​
Маноил Манев
Маноил Манев

Той добави, че лидерката на левицата много добре знае правилника за работа с документи в НС, както и че нито се ограничава, нито се забранява на депутат да се запознае с тях, само трябва да поиска разрешение от председателя на парламента. Той прочете и списък на депутатите, които вече са се запознали с тези за "Барселонагейт" - Тошко Йорданов и Гроздан Караджов от „Има такъв народ“; Владислав Панев от ПП-ДБ и самата Нинова и Свиленски.

Манев отбеляза, че както БСП са водили преговори с ГЕРБ за съставяне на правителство, изведнъж са минали на друга позиция и са започнали да се включат по сигнали на прокуратурата, "предполагам на г-н Гешев лично".

"Има ли съмнения за някакви сили, с които ги държи този човек, някакви записи на лица, свързани, примерно с големия за г-жа Нинова въпрос продавани ли са оръжия, някой комуникирал ли си е с военно-промишления комплекс по нейно време?", попита риторично депутатът от ГЕРБ.

Нинова беше вицепремиер и министър на икономиката в кабинета „Петков“ и през цялото време твърдеше, че нито един патрон не е бил изпратен от България за Украйна, въпреки личните признания на Кирил Петков, че това е ставало чрез сделки с други страни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG