Връзки за достъпност

Извънредни новини

Предложението за освобождаване на Гешев е в президентството


Иван Гешев
Иван Гешев

Предложението на Пленума на Висшия съдебен съвет(ВСС) за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев е заведено в деловодството на Администрацията на президента и се разглежда. Това съобщиха от пресцентъра на президентството във вторник.

Ден по-рано ВСС гласува с 16 гласа "за" и 4 "против" Гешев да бъде отстранен заради уронване на престижа на прокуратурата. Предстои президентът да подпише указ за това, като няма определен срок, в който трябва да го направи.

По-рано през деня няколко парламентарно представени партии коментираха решението на ВСС. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини управляващите коалиции "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС в мафиотска война. Според Костадинов отстраняването на Гешев е "само един пореден епизод от междуклановата вътрешномафиотска война, раздираща държавата ни през последните две години".

Председателят на ПГ на “Има такъв народ” (ИТН) Тошко Йорданов определи отстраняването на Гешев като "закъсняло" и "недостатъчно". "От “Има такъв народ” ще внесем съвсем скоро предложения, които да доведат до децентрализация на прокуратурата, защото смяната на един Гешев с друг Гешев не е съдебна реформа", каза Йорданов.

Сутринта лидерът на ПП Кирил Петков също коментира темата, като каза пред Нова телевизия, че се надява да няма следващ главен прокурор. Той също така призова президента Румен Радев да не бави издаването на указа.

В понеделник вечерта ГЕРБ публикува позиция във Фейсбук страницата си, според която "освобождаването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет е стъпка по пътя на съдебната реформа".

Иван Гешев каза след изслушване пред мониторинговата група към комисията по правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Страсбург във вторник, че ще коментира решението на ВСС след указа на президента.

По-рано през деня стана ясно също, че във Върховния касационен съд (ВКС) вече са постъпили първите сигнали срещу Гешев. С това на практика се активира новоприетият в края на май механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG