Връзки за достъпност

Извънредни новини

Сигнали срещу Гешев и Сарафов активират новия механизъм. Предстои случаен избор на разследващ съдия


Главният прокурор Иван Гешев
Главният прокурор Иван Гешев

Сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев и заместника му Борислав Сарафов са били препратени на Върховния касационен съд (ВКС), съобщиха оттам във вторник. По този начин на практика се активира новоприетият в края на май механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

Механизмът предвижда разследванията срещу членовете на най-висшето ръководство на държавното обеинение да се водят от наказателен съдия с ранг на върховен, който временно да бъде назначаван за ad hoc прокурор.

В момента тече 14-дневен срок след влизането в сила на законовите промени, прокарващи новия механизъм, в който Наказателната колегия на ВКС трябва да състави списък от съдии с ранг на върховни. Те трябва да са работили поне последните 7 години по наказателни дела и да са съгласни да бъдат включени в списъка с възможни съдии, които да разследват главния прокурор и заместниците му.

След като списъкът бъде готов, предстои и случаен избор на съдия, който временно да бъде назначен за прокурор, за да разследва данните за извършени престъпления от Гешев и Сарафов.

От съобщението на ВКС става ясно, че въпросните сигнали са получени от съда между 7 и 9 юни. Липсват обаче подробности за съдържанието на сигналите.

Посочва единствено, че три от тях визират действия и бездействия на Гешев, както "извършено престъпление от общ характер".

Сред подателите на материалите, засягащи Сарафов, е и шефът на пресцентъра на прокуратурата Веселин Иванов, който е автор на "докладна справка" за "имотни сделки на близки и членове на семейството" на заместника на главния прокурор.

Срещу Сарафов са постъпили и данни от разследването, по което бяха повдигнати обвинения на бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото и бившия боскьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата "Осемте джуджета".

Според водещите това разследване в Софийската районна прокуратура има данни за започване на разследване за извършено престъпление от заместник-главния прокурор и свързани с неговата дейност лица, евентуално в условията на съучастие.

На сайта на Върховния касационен съд ще бъде създадена секция "Уведомления за разследване на главния прокурор или негов заместник", в която всеки месец ще бъде публикуван актуален списък на получените сигнали.

Малко след гласуването на механизма за контрол на главния прокурор в парламента, в началото на юни Гешев го атакува пред Конституционния съд.

В понеделник Висшият съдебен съвет гласува Гешев да бъде отстранен от поста си, като това ще стане окончателно, когато президентът Румен Радев подпише указ за това. Във вторник Гешев каза, че ще коментира решението на ВСС, след като Радев издаде указа и след решение на Конституционния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG