Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕНП и ГЕРБ опитаха да осуетят изслушването на Гешев в Страсбург. Той чака решението на президента


Иван Гешев
Иван Гешев

Иван Гешев каза във вторник, че ще коментира решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от понеделник да го отстрани от поста главен прокурор, след като президентът Румен Радев подпише указ за това.

Думите му дойдоха след кратко изслушване в мониторингова група към комисията по правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург, което Европейската народна партия (ЕНП), чийто член е ГЕРБ, се опита да осуети.

Заседанието на Групата за мониторинг на демокрацията в Страсбург е започнало с обсъждане на предложение на ЕНП изслушването да бъде анулирано "с оглед на случилото се". В крайна сметка Гешев е допуснат до залата. Това съобщи пред бТВ евродепутатът Емил Радев от ЕНП/ГЕРБ, който е зам.-председател на ЛИБЕ.

"Обсъждахме важни въпроси като правовата държава и върховенството на закона, зловредното руско влияние, корупцията", каза Гешев след около 15-минутното изслушване.

Той отпътува за Страсбург в понеделник, като не остана докрай на заседанието на пленума на ВСС, който гласува неговото отстраняване. Решението ще стане окончателно след издаването на указ от президента.

"Ще изчакам решението на президента Румен Радев за указа за отстраняването ми. Ще изчакам решението на Конституционния съд. Каквото имам да казвам, ще го кажа в България", каза Гешев.

Радев няма срок за подписването на указа и може да го забави, за да изчака произнасянето на Конституционния съд (КС) по искането на Гешев срещу промените в Закона за съдебната власт.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев, който също беше в ЕП в Страсбург, отказа да прогнозира дали Румен Радев ще забави указа за освобождаването на Гешев.

Той каза, че е отчел пред евродепутатите приетите и подготвяните от България промени в областта на върховенството на правото.

"Запознах ги с нашето отношение към трескавата активност на главния прокурор в последните няколко седмици. Обясних, че тя принципно е необходима, но точно в настоящия контекст буди известни съмнения за пристрастност", каза Дечев, цитиран от БТА.

По думите му за много от случаите фактите са известни от години и Гешев и ръководената от него институция "са били слепи и глухи", а след като е станало ясно, че ще бъдат приети законови промени за независимо разследване на главния прокурор, Гешев изведнъж е прогледнал.

Евродепутатката Елена Йончева от БСП, която е поканила Гешев да говори в Страсбург, обвини ЕНП, че се е опитала да отмени изслушването, защото Гешев е все още главен прокурор.

"Това е абсолютно безпрецедентно – опит да се запуши устата на главен прокурор. ЕНП се опита да окаже натиск върху европейски депутати. Странно поведение, след като ГЕРБ и ЕНП години наред подкрепяха главния прокурор", написа Йончева във Фейсбук.

По нейните думи от отговорите на Гешев евродепутатите са научили "много обезпокоителна информация по конкретни дела".

Холандската евродепутатка Софи инт Велд (“Обнови Европа”) каза пред медиите, че България има нужда от още реформи и "няма да бъде лесно".

"Открива се добра възможност за промени в България, изглежда се предприемат стъпки, за които ЕП отдавна настоява. Мисля, че има огромна решимост", каза тя.

Попитана за оценка на решението на ВСС да освободи Гешев, Инт Велд каза, че той е бил и остава противоречива личност.

"Отчитаме, че той реши да се яви пред нас днес и беше тук по собствено желание", каза тя по повод искането на Гешев процедурата във ВСС да спре до неговото завръщане от Страсбург.

Наесен предстои ново посещение на евродепутати от подкомисията в България, каза Инт Велд.

ВСС гласува отстраняването на Гешев близо месец след началото на процедурата. Тя започна по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради негово изказване от пресконференция през май, на която той използва израза "политически боклук". Според членовете на съдебния съвет с тези думи главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG