Връзки за достъпност

Извънредни новини

Игра на трупчета. Как Гешев сам разкри, че прокуратурата се бърка в политиката


Иван Гешев по време на пресконференцията, на която скъса оставката си
Иван Гешев по време на пресконференцията, на която скъса оставката си

Главният прокурор Иван Гешев е във война с новото мнозинство в парламента. Той казва, че това е доказателство, че прокуратурата не опъва чадър над политици. В същото време отдавна водени разследвания изведнъж се активизираха. Заваляха искания за сваляне на депутатски  имунитети. Какво показва това?

В последните седмици главният прокурор Иван Гешев повтаря, че се бори срещу “заговор срещу държавата”, задействан от “политическата мафия”. Мнозинството в парламента на свой ред убеждава, че целта е реформиране на прокуратурата, така че тя да не бъде използвана повече като “бухалка”.

И двата лагера обаче използват познати за публиката прийоми, които засилват съмненията, че нито главният прокурор, нито партиите наистина целят ликвидиране на възможностите за политическа употреба на прокуратурата.

Дори напротив - самото държавно обвинение демонстрира как се активират дела “на трупчета”, а в парламента се сглобяват бързи, но толкова несигурни мнозинства, че никой не би могъл да прогнозира какъв точно ще бъде крайният резултат от заявения курс за конституционна реформа.

Какво се случи досега

Доскоро главният прокурор Иван Гешев и депутатите от ГЕРБ и ДПС взаимно си даваха идеи за съдебна реформа. Заедно те бранеха вече несъществуващото специализирано правосъдие и казваха, че европейските критики за корупцията в България се базират повече на “доноси”, отколкото на реални факти.

През май обаче всичко това се промени. След като кортежът на Гешев стана мишена на взрив, той замина в чужбина, а в отсъствието му се разви един колкото изненадващ, толкова и светкавичен процес. Първо заместникът на главния прокурор Борислав Сарафов публично се обърна срещу него, след това ГЕРБ и ДПС се обявиха за оставката му, а накрая шестима от доскорошните му съмишленици във Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха предложение за уволнението му.

Този синхрон между ключови фактори в прокуратурата, парламента и ВСС постави Гешев в нова ситуация. За първи път от началото на мандата си в края на 2019 г. той се оказа без най-верните си съюзници, с които доскоро заедно оборваха “опорките” за неговата безконтролност. Изведнъж главният прокурор се оказа "предаден” и той отвърна със закана, че ще “се бие”.

Разобличаване на взаимната зависимост между политическата власт и главния прокурор.

Резултатът беше разобличаване на взаимната зависимост между политическата власт и главния прокурор и нейното пряко проявление в хода на конкретни дела. Разследвания, висящи от години, за броени дни се сдобиха с предложения за сваляне на имунитети на ключови политически фигури. В парламента пък за седмица беше приет механизъм за разследване на главния прокурор, за който Европа безуспешно настояваше от 2009 г. насам. Като бонус мина и поправка за по-лесното му предсрочно освобождаване.

Всичко това се разви на фона на сформирането на новото управляващо мнозинство между “Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, сред чиито основни приоритети е тъкмо съдебната реформа. Дори присъствието на ДПС стана политически приемливо, след като лично санкционираният от САЩ за корупция по закона "Магнитски" Делян Пеевски се ангажира с подкрепа за конституционни промени.

Самопризнания и имунитети

Междувременно се прокраднаха и няколко признания от основни фигури в този сюжет. Първо Гешев даде да се разбере, че е имал не един и двама приятели в и около ГЕРБ, от които сега се чувства “предаден”.

Спомена веднъж и ДПС, от което не е очаквал “безпринципни решения, които в етичен аспект може би граничат с предателство”. Но след това никой от движението не се сдоби с искане за сваляне на имунитет, за разлика от колегите им в ГЕРБ.

“Всичко това, което се случи, много ясно онагледява държавата, в която живеем. И опорките, и хибридните атаки срещу прокуратурата – това, че аз съм всесилен. […] Това, че пазя ГЕРБ и ДПС, и някои други”, каза Гешев на 15 май, обобщавайки, че “това разби опорката за това, че аз съм безконтролен, всевластен”.

Макар главният прокурор да продължава да повтаря тезата си, че е просто “административен ръководител на административни ръководители” и не се меси пряко в хода на конкретни дела, за всички стана очевидно как изведнъж прокурори му предложиха да поиска имунитетите на преговарящите за правителство Бойко Борисов и Кирил Петков.

Това провокира и признание от лидера на ГЕРБ. Докато съставянето на правителство с мандата на ПП-ДБ все още се договаряше, той каза пред журналисти в парламента, че е платил “цената на втория мандат със съдебната реформа”.

“Съдебната реформа си има цена - от 2009 г. съдебна реформа няма. В момента, в който ние приехме закона, в който има контрол над главния прокурор, изведнъж се раздвижиха със страшна сила”, коментира Борисов. Това се случи ден, след като прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на бившия премиер заради делото “Барселонагейт”.

Барселона, пачки и кюлчета

Става въпрос за българското разследване по казуса с т.нар. къща в Барселона, по който испанските власти подозират участие на Борисов в схема за пране на пари. Прокуратурата води това дело вече около 3 години, през които значително време отне преводът на материали от испанското разследване.

На 15 май Гешев каза, че докато е отсъствал, Сарафов е настоявал това разследване да бъде прекратено, въпреки че според Върховната касационна прокуратура (ВКП) “прогнозният му срок” е до края на годината. Две седмици по-късно стана ясно, че делото е напреднало доста по-бързо и до главния прокурор вече е отправено предложение за искане на имунитета на Борисов. Последва и официално искане от Гешев до парламента.

Държавното обвинение толкова се активизира по този казус, че по-рано тази седмица Гешев даде на депутатите и нови доказателства, сред които има данни, уличаващи директно Борисов в престъпната схема, съобщи сайтът “Биволь”.

Междувременно имаше развитие и по друг случай, свързан с лидера на ГЕРБ. На 26 май “Биволь” съобщи, че Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила по-рано през май проверката за снимките от спалнята на Борисов, на които се виждат пачки с 500-еврови банкноти и кюлчета злато. Гешев веднага реагира с уточнение, че това се е случило, докато той е бил в чужбина и е бил заместван от Сарафов. А след това проверката беше възобновена от Софийската апелативна прокуратура (САП).

Преди разрива между Гешев и Борисов, този случай също се движеше в прокуратурата доста по-бавно. Неотдавна дори имаше разкритие на Антикорупционния фонд, че прокуратурата е скрила факта, че част от заснетите 500-еврови банкноти всъщност съществуват.

АЕЦ "Белене" и невярна декларация

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев също стана обект на прокурорска активност. Неговият имунитет също беше предложен на Гешев за поискване от парламента, но той върна предложението, защото “не е достатъчно мотивирано”. Тази седмица Добрев стана единственият депутат от ГЕРБ, който не подкрепи правителството с премиер Николай Денков и мандат на ПП-ДБ.

Добрев беше министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия премиерски мандат на Бойко Борисов (2009-2013). Става въпрос за обвинения, свързани с т.нар. дело за АЕЦ "Белене", по което Добрев първоначално беше сред разследваните, но преди две години изненадващо отпадна от обвинителния акт, който беше внесен в съда.

Засега последният имунитет, станал мишена на прокурорски интерес, е този на съпредседателя на ПП Кирил Петков. Причината е подадената от него декларация преди назначаването му за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г., в която казва, че няма двойно гражданство. Конституционният съд (КС) обаче постанови, че указът на Радев за назначаването на Петков е противоконституционен, защото към онзи момент той е бил и български, и канадски гражданин.

Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков. Въпреки това сега Софийската районна прокуратура изведнъж намери основания имунитетът му да бъде поискан.

"Осемте джуджета" и Пеевски

Активизирането на прокуратурата по стари дела, за чийто ход няма официална информация отдавна, засегна и аферата “Осемте джуджета”, по която основен заподозрян е бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото.

Той изчезна и беше обявен за издирване, а през това време бившата му съпруга Любена Павлова го обвини публично в редица престъпления, заявявайки, че никога не е виждала Гешев и Пеевски при Еврото. Сарафов и бившият участник в схемата “Осемте джуджета” Кристиян Христов обаче казаха, че Гешев е бил чест посетител при Петров.

Макар общото минало на Петров и Пеевски да е публично описвано, засега нито прокуратурата, нито политиците са споделял някакви подозрения за връзка на депутата от ДПС с този случай.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG