Връзки за достъпност

Извънредни новини

Снимките от спалнята на Борисов отново се разследват. Прокуратурата отмени отказа си


Снимка от спалнята в държавната резиденция "Бояна" по времето, когато премиер е Бойко Борисов
Снимка от спалнята в държавната резиденция "Бояна" по времето, когато премиер е Бойко Борисов

Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила решението на Софийската градска прокуратура (СГП) от 10 май за прекратяване на производството за снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на които се виждат пари и кюлчета злато.

Това става ясно от съобщение на пресцентъра на прокуратурата, публикувано в понеделник. В него се казва, че САП е установила, че производството е прекратено, "без да са изчерпани всички доказателствени източници, което е довело до неизясняване на въпроси от предмета на доказване". Затова производството е върнато на СГП с конкретни указания за допълване на "доказателствената съвкупност".

Въпреки че решението делото за снимките да бъде прекратено, е било взето още на 10 май, за него беше съобщено едва на 26 май от сайта Бивол. Впоследствие главният прокурор Иван Гешев каза, че е разбрал за прекратяването на производството от медийна публикация, която му е била изпратена.

По думите му в периода, когато е прекратено производството, главен прокурор е бил неговият заместник Борислав Сарафов, защото тогава самият Гешев е бил в САЩ.

Първата порция снимки от спалнята на тогавашния премиер Бойко Борисов в държавната резиденция "Бояна" излезе в български медии през лятото на 2020 г. Тя беше последвана от видеозапис, за който Борисов обвини мистериозна "Мата Хари".

През ноември 2021 г. пък се появи втора порция снимки на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на бившия премиер. В него на снимкте се виждат или спящият Борисов, или нощното шкафче в спалнята, пълно с пачки с банкноти евро и пистолет върху него.

Тогава СГП се самосезира и започна проверка. Борисов от своя страна обвини президента Румен Радев и обкръжението му за излизането на тези снимки в медиите и дори заяви, че държавният глава лично е управлявал дрон, с който го е следял в резиденцията.

Новината за отмененото решение на СГП идва на фона на противопоставяне между главния прокурор Иван Гешев, който се закани да "измете политическия боклук от парламента", и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След като в миналото заедно с ДПС защитаваха Гешев, от ГЕРБ през последните седмици промениха позицията си и казаха, че ще подкрепят исканията за неговата оставка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG