Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата прекрати делото за снимките от спалнята на Бойко Борисов


Снимка от спалнята в държавната резиденция "Бояна" по времето, когато премиер е Бойко Борисов
Снимка от спалнята в държавната резиденция "Бояна" по времето, когато премиер е Бойко Борисов

Прокуратурата е прекратила производството за снимките от спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, на които се виждат пари и кюлчета злато, съобщи сайтът Бивол. Разследването е прекратено с постановление от 10 май. „Апелативната прокуратура в София проверява как е прекратено делото за „кюлчетата“, каза за БТА главният прокурор Иван Гешев.

Първата порция снимки от спалнята на Борисов в държавната резиденция „Бояна“ излезе в български медии през лятото на 2020 г. и беше последвана от видеозапис, за който той Борисов обвини мистериозна “Мата Хари” . През ноември 2021 г. пък се появи втора порция снимки на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на бившия премиер.

Тогава Борисов обвини президента Румен Радев и обкръжението му за излизането на тези снимки в медиите и дори заяви, че държавният глава лично управлявал дрон, с който го следял в резиденцията.

„Проблемът от юридическа гледа точка е, че няма как да се установи дали тези банкноти и кюлчета на снимките са истински, или са само макети, дори да съвпадат като номера със съществуващи“, казаха от прокуратурата за БТА по повод прекратяването на делото.

Борисов: Радев ме следи с дрон
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:55 0:00

Главният прокурор Иван Гешев каза, че е разбрал за прекратяването на производството за снимките в събота от публикация, която му е била изпратена. „Няма някаква законова регламентация, която да задължава аз да бъда уведомен. В този период, когато е прекратено досъдебното производство, главен прокурор е бил Борислав Сарафов, защото аз тогава бях в САЩ“, каза Гешев.

Между главния прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов се създаде напрежение покрай взрива, който избухна до колата на Гешев. Сарафов внесе искане за освобождаването на Гешев и каза, че се страхува за живота си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG