Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата се самосезира за новите снимки от спалнята на Борисов


Една от снимките, разпространени през лятото на 2020 г.
Една от снимките, разпространени през лятото на 2020 г.

Софийската градска прокуратура се е самосезирала „във връзка с публикация в интернет сайт, придружена със снимков материал“.

„За резултатите от проверката обществеността ще бъде своевременно информирана“, пишат още от сайта на държавното обвинение.

Въпреки че не се посочва точно за кои снимки става въпрос, проверката е започната в деня, в който бяха публикувани нови кадри на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов от спалнята му в държавната резиденция „Бояна“.

На тях на пет различни снимки се виждаше или спящият Борисов, или нощното шкафче в спалнята пълно с пачки с банкноти евро и пистолет върху него.

През юни 2020 г. бяха разпространени друга серия от снимки от спалнята на премиера. Тогава от прокуратурата образуваха проверка за това кой е направил снимките, но не и по повод на показаното в тях.

В края на декември тази проверка беше прекратена, а обявената причина беше „неразкриване на извършителя на престъплението“. Това се случи само четири дни, след като Специализираната прокуратура отказа да разследва записите с гласа на бившия министър-председател.

Снимките, които бяха разпространени във вторник, бяха разчетени от разследващия сайт bird.bg. Според него датите на фотографиите са 11 юни 2017 г., 16 юли 2018 г., 8 май 2020 г. Две от снимките са обработвани и не могат да бъдат датирани. Когато преди година излязоха други снимки от спалнята на Борисов, проверка показа, че те са направени на между 2017 и 2019 г., установени бяха датите 25 септември 2017 г., 4 януари 2019 г., 6 февруари 2019 г.

Само преди дни по време на пресконференция Борисов за пореден път отхвърли обвиненията срещу себе си и отказа да посочи коя е жената, която сам беше определил като човека направил снимките и нарече „Мата Хари“.

В сряда стана ясно още, че от „Демократична България“ са подали сигнал до главния прокурор Иван Гешев да провери разпространените снимки. По думите на съпредседателя на формацията Христо Иванов ролята на вносител на сигнал има повече процесуални възможности лостове да следи хода на разследването.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG