Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гешев внесе в парламента протокол за иззети документи и устройства по "Барселонагейт"


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента във вторник.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на извънредното заседание на парламента във вторник.

Главният прокурор Иван Гешев внесе във вторник в Народното събрание допълнителни материали, свързани с разследването на пране на пари, познато като “Барселонагейт”, по което беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Става въпрос за протокол от претърсване и изземване на документи и електронни устройства. Освен него, в парламента са внесени още справка от столичната полиция за издирвателни мероприятия, както и молба за правна помощ до Турция, съобщи прокуратурата.

Разследването “Барселонагейт” е свързано с т.нар. къща в Барселона, която е обект на проверка за евентуална схема за пране на пари, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

Малко по-рано държавното обвинение съобщи, че до Гешев е отправено предложение да поиска имунитета и на съпредседателя на “Продължаваме промяната” (ПП) Кирил Петков. Това се случва в деня, в който парламентът гласува предложеното от Николай Денков от ПП правителство с подкрепата на ГЕРБ-СДС.

Прокуратурата се активизира по няколко разследвания, след като преди седмици кандидатът за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката на Гешев, а ДПС я подкрепи.

Впоследствие във ВСС започна процедура по освобождаването на главния прокурор, а парламентът прие механизъм за неговото разследване и намали минималния брой на гласовете, в които може да бъде уволнен - на 13, вместо досегашните 17 гласа. Преди ден Гешев атакува тези законови промени пред Конституционния съд.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG