Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор. Той посочи Борисов и Пеевски като организатори


ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор на 12 юни 2023 г.
ВСС отстрани Иван Гешев от поста главен прокурор на 12 юни 2023 г.

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува за отстраняването на Иван Гешев като главен прокурор близо месец след началото на процедурата. Тя започна по предложение на четирима членове на Прокурорската колегия заради негово изказване от 15 май на пресконференция, на която той използва израза "политически боклук". Според членовете на съдебния съвет с тези думи главният прокурор уронва престижа на съдебната власт.

Сега предстои ВСС да предложи на президента Румен Радев да подпише указ за освобождаването му. Държавният глава няма срок за това.

В понеделник ВСС гласува с 16 гласа "за" отстраняването на Гешев. "Против" бяха 4 души. Гласуването стана в отсъствието на Гешев, който си тръгна от заседанието, за да пътува за Страсбург.

Защитата му пледира, че е бил в особено емоционално състояние, когато е изрекъл израза "политически боклук" заради събитията от началото на май - взрива до автомобила му и внесените искания за освобождаването му.

След като кортежът на Гешев стана мишена на взрив, заместникът му Борислав Сарафов публично се обърна срещу него, след това ГЕРБ и ДПС се обявиха за оставката му, шестима членове на ВСС внесоха предложение за уволнението му, а впоследствие - четирима други - второ искане за отстраняването му.

Това се случи на фона на сформирането на новото управляващо мнозинство между "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, сред чиито основни приоритети е съдебната реформа.

В четвъртък беше прекратена процедурата по освобождаване на главния прокурор по първото искане на членове на Прокурорската колегия, тъй като те го оттеглиха. В понеделник ВСС заседава по второто - за уронване на престижа на съдебната власт.

На заседанието в понеделник Гешев обвини бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционирания по закона “Магнитски” депутат от ДПС Делян Пеевски в организиране на отстраняването му. Според него предложението за освобождаване е политическа поръчка и няма юридически основания.

И Пеевски е искал отстраняването му

На влизане в сградата на ВСС Гешев определи искането за отстраняването му като политически мотивирано и организирано от Борисов и Пеевски.

"Вярвам в колегите си, в съдебната власт, членовете на Висшия съдебен съвет, че няма да влязат в политическия график, може би графика на Делян Пеевски и на Бойко Борисов", каза той.

По думите му има опасност България да се върне във времената, когато е управлявала "тричленка или петчленка, наречена Политбюро".

Гешев се активизира срещу Борисов, след като преди седмици кандидатът за премиер с първия мандат от ГЕРБ Мария Габриел каза, че ще поиска оставката му. Гешев обаче за първи път посочва като организатор за отстраняването си санкционирания по закона "Магнитски" Делян Пеевски. В последните дни депутатът от ДПС се обяви за премахването на фигурата на главния прокурор и промени в конституцията. Миналата седмица той беше избран за член на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание.

Етимологически анализ на "политически боклук"

В началото на заседанието правосъдният министър Атанас Славов каза, че в петък следобед са постъпили още доказателствени искания от Гешев, сред които - за социологическо проучване за това как се е променило у обществеността доверието към съдебната власт сред изказването му за "политическия боклук" в Народното събрание.

Славов, който е член на Съвета по право, председателства заседанието, но няма право да гласува.

Иван Гешев напусна заседанието на ВСС с мотива, че закъснява за полета си за Страсбург, 12 юни 2023 г.
Иван Гешев напусна заседанието на ВСС с мотива, че закъснява за полета си за Страсбург, 12 юни 2023 г.

По време на дебатите Гешев поиска лингвист етимолог да каже дали е обида изразът "политически боклук". По думите му не той, а поискалите отстраняването му са уронили престижа на съдебната власт с "неоснователното си искане".

ВСС обаче отхвърли искането за социологическа експертиза с 16 гласа "за" и 5 "против", а искането за мнение на лингвист - със 17 гласа "за" и 4 "против".

Около обяд Гешев напусна заседанието с мотива, че закъснява за самолета си за Страсбург. Преди това каза, че "има спуснат" срок за отстраняването му. Правосъдният министър Атанас Славов отрече и добави, че членовете на ВСС "се движат в рамките на закона".

Пленумът ВСС реши да продължи с процедурата за предсрочно освобождаване на Гешев въпреки отсъствието му. Решението беше взето с 13 гласа "за" и 7 "против" след дебат дали не се нарушава правото им на защита на главния прокурор. С Гешев си тръгна и адвокатката му Радостина Томова. На думите, че може да остане, за да защитава позицията на Гешев, тя възрази, че "не може да не се съобрази с искането на клиента си".

Вероника Имова, която активно защитава Гешев от началото на процедурата, призова колегите си да не бързат. По думите й заседанието в отсъствието на Гешев е нарушаване на конституцията. Изтъквайки същия мотив, Севдалин Мавров отказа да участва в процедурата и напусна заседанието.

Членовете на съдебния съвет Атанаска Дишева и Гергана Мутафова обвиниха Гешев в шиканиране на процедурата, защото е казал, че иска да участва лично и е оставил впечатлението, че ще промени датата за билета си за Страсбург.

Във вторник там той ще участва в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, където ще говори за казуса "Барселонагейт". Заради него Гешев поиска имунитета на Бойко Борисов.

Да си вземе сбогом със заместниците

В понеделник беше изслушана и заместничката на Гешев Даниела Машева за събития, случили се преди пресконференцията на оперативка при него.

Машева каза, че ден преди пресконференцията на Гешев - на 14 май вечерта, в общ чат с други ръководители в прокуратурата са получили съобщение за оперативка при главния прокурор.

"Всички бяхме изненадани и притеснени", каза тя.

Скоро след това й звъннала началничката на кабинета на Гешев Габриела Ненкова, за да й каже, че целта на срещата е всички "да се сбогуват с Гешев". По думите на Машева самият той е бил "с необичайно изражение".

"Никога не съм го виждала така. Според мен ставаше дума за голямо притеснение и вероятно обида", каза Машева.

Гешев е поискал срещата да бъде записана. Другият му заместник обаче - Борислав Сарафов, напуснал оперативката с мотива, че е недопустимо да бъдат записвани колеги, каза Машева.

ВСС отказа да приеме последните две доказателствени искания - да бъде изслушан записът на брифинга на Гешев, както и да бъдат проверени онлайн анкети по БНТ и сайта на в. "Труд", представени от главния прокурор. В анкетите се пита за отношението и реакцията на хората към изявленията на Гешев за "политическия боклук".

Да потърси помощ, а не да се изказва публично

След това членовете на съдебния съвет преминаха към дебат по същество. Защитата на Гешев настоява, че на пресконференцията той е бил в особено емоционално състояние заради събитията от началото на май - взрива до автомобила му и исканията на оставката му.

Според четиримата вносители (Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов) на искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор обаче афектът не може да го оправдае.

"Ако има сериозен стрес, човек търси специализирана помощ, а не прави публични изказвания", каза Георги Кузманов.

"Със своето изказване главният прокурор пряко е нарушил принципите на вежливост и толерантност, на благоприличие, заложени в етичния кодекс на магистратите", каза Гергана Мутафова.

По думите ѝ всеки магистрат има право да изрази емоцията си, но той следва да се ръководи от обстоятелството, че е магистрат. Тя добави, че главният прокурор демонстрира поведение в противоречие на стандартите в етичния кодекс.

Становища по предложението за отстраняването на Гешев изказаха и членове на ВСС.

"Използваната лексика от главния прокурор може да се окачестви като арогантен израз", каза председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова.

По думите ѝ не само конкретната изява на Иван Гешев, а цялостното му поведение довежда до извода за "силна политизираност".

"Авторитетът на съдебната власт следва да приеме превес пред правото на изразяване", каза Атанаска Дишева.

Какво следва

След всички изказвания по същество членовете на съдебния съвет трябва да гласуват. Главният прокурор може да бъде освободен с гласовете на 13 от тях. След това ВСС трябва да изпрати на президента Румен Радев предложение да издаде указ за освобождаването на Гешев.

Радев обаче може да забави подписването на указа и да изчака произнасянето на Конституционния съд (КС) по искането на Гешев срещу промените в Закона за съдебната власт. Това каза в ефира на БНТ председателят на Стратегическия съвет при президента и съветник на досегашния служебен премиер Гълъб Донев Александър Маринов.

С промените в Закона за съдебната власт се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор, както и се намалява от 17 на 13 гласа необходимото мнозинство за неговото отстраняване.

Иван Гешев встъпи в длъжност като главен прокурор в началото на 2020 г. Неговият мандат е седемгодишен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG