Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВСС прекрати едната процедура за уволнение на Гешев. Втората продължава в понеделник


Иван Гешев на заседанието на ВСС в четвъртък
Иван Гешев на заседанието на ВСС в четвъртък

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши в четвъртък да прекрати частично процедурата за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана, след като шестимата членове на Прокурорската колегия на съвета, внесли първото предложение за уволнение на Гешев, заявиха, че го оттеглят. Мнозинството в съвета се отказа да обсъжда по същество това предложение със 17 гласа "за".

След това членовете на ВСС започнаха да изслушват свидетели по второто предложение за уволнение на Гешев. В четвъртък бяха изслушани заместник-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров и директорът на следствието и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

Заседанието на ВСС продължи 14 часа и беше прекратено след изслушването на трети свидетел - Марчела Панталеева от дирекция “Публична комуникация" в прокуратурата.

Новият правосъден министър Атанас Славов насрочи за понеделник следващото заседание на Пленума на ВСС, на което ще продължи разглеждането на второто искане за отстраняване на Гешев. На него ще бъде изслушана заместничката на главния прокурор Даниела Машева.

Обратът с първото искане

Обсъждането на процедурата за уволнение на главния прокурор присъстваше в дневния ред на съвета, но беше вкарана като допълнителна точка с подкрепата на 15 гласа от присъстващите 20-има съдебни кадровици. Гешев не участва в гласуването.

Обратът с оттеглянето на първото предложение за предсрочното му освобождаване настъпи още в началото на заседанието. Това стана след спор дали съветът може да започне да обсъжда процедурата по същество, след като в понеделник беше допуснато за разглеждане второто подобно предложение и двете бяха обединени в една процедура.

По тази причина Вероника Имова твърдеше, че все още не е изтекъл едноседмичният срок от допускането на второто искане за уволнение на Гешев, след който то може да се обсъжда по същество.

Малко след това шестимата вносители на първото предложение Огнян Дамянов, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов заявиха, че го оттеглят. Този обрат предизвика нов спор - дали такова оттегляне въобще е възможно, след като процедурата по освобождаване на главния прокурор вече е започнала.

Първото искане срещу Гешев се базира на твърдението, че Гешев е допуснал тежко нарушение на служебните си задължения, като се е намесил лично в разследването на взрива, избухнал до кортежа му на 1 май. Повод за това стана твърдението на заместника му Борислав Сарафов, че главният прокурор лично е разпоредил на мястото на взрива да бъде допуснат израелски експерт.

Преди ден Антикорупционният фонд публикува изпратено му постановление, от което става ясно, че прокуратурата не е открила престъпления в действията на Гешев по повод допускането на израелския експерт до мястото на взрива.

Самият главен прокурор твърди, че не е разпореждал довеждането на въпросния експерт на местопрестъплението, а това е станало по негово лично желание и е било съгласувано със Сарафов, който в онзи момент е замествал Гешев.

Мотивите за оттеглянето

След кратка почивка на заседанието на ВСС в четвъртък, Гергана Мутафова обясни внезапното решение за оттегляне на първото предложение с постановление на Софийската градска прокуратура, от което става ясно, че тя не е открила престъпление в действията на Гешев по случая с израелския експерт.

Огнян Дамянов също взе думата и декларира, че върху част от вносителите на въпросното предложение в момента се оказва натиск, тъй като те са привиквани да дават обяснения във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Той се обърна директно към Гешев, заявявайки, че в тези действия на ръководената от него прокуратура "няма нищо мъжко и нищо воеводско".

Главният прокурор му отговори, че той също е давал обяснения във ВКП, както и че дори е било образувано досъдебно производство по сигнал срещу него, подаден от "представител на прокуратурата". Не уточни обаче за какво е досъдебното производство.

Второто предложение

Второто искане за уволнението му пък беше внесено от четирима от вносителите на първото предложение - Гергана Мутафова, Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Огнян Дамянов. Повод за него стана изявлението на Гешев от 15 май, в което той призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента, след като демонстративно скъса оставката си. В него се твърди, че с тези думи главният прокурор е уронил престижа на съдебната власт.

По този повод Гешев възразява, че изразът “политическият боклук” е бил изваден от контекста, както и че не става дума за конкретен политик и затова не може да бъде възприемано като обидно. Според него това е общо съждение, което често се използва в обществото.

Изслушването на Тодоров и Сарафов

В четвъртък вечерта ВСС изслуша заместник-директора на Националната следствена служба Ясен Тодоров и директорът на следствието и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

Двамата свидетелстваха за емоционалното състояние на Гешев в дните около изявлението на 15 май, на който той призова “политическият боклук” да бъде “изметен” от парламента. Тодоров и Сарафов дадоха противоречащи си оценки.

По думите на Ясен Тодоров на 14 май, ден преди изявлението, Гешев е бил “в състояние на човек, който е опрян до стената и това е в следствие на нещата, които му се случиха в предните две седмици”.

“Сподели ми, че от известно време е имало натиск над него, имало е предложения да заеме дипломатически пост в замяна на оставката си, но не мога да кажа от кого”, каза още зам.-началникът на следствието. Самият Гешев публично каза, че е получавал от Бойко Борисов предложение за дипломатически пост.

Борислав Сарафов от своя страна каза, че е видял “негативно отношение” на Гешев към себе си.

Тодоров и Сарафов бяха питани и за присъствието на неназования израелски експерт на мястото на взрива до кортежа на Гешев и за неговото участие в разследването, макар че процедурата за отстраняване на Гешев на това основание беше прекратена.

Тодоров каза, че той е придружил експерта на мястото на произшествието. По думите му не е получавал нареждане от Гешев да го направи. Сарафов от своя страна каза, че е получил обаждане от главния прокурор, който му е казал да допусне израелския експерт да “види какво се случва”. Той добави, че участието му не е било “свързано с нарушаване на следствените действия, защото реално той не е участвал в тях”.

ВСС изслуша и трети свидетел - Марчела Панталеева, старши експерт в дирекция “Публична комуникация" в прокуратурата.

Междувременно тази седмица влязоха в сила законовите промени, предвиждащи, че при гласуването за отстраняване на главния прокурор ще се необходими само 13 гласа, вместо досегашните поне 17. Тази поправка беше приета от парламента заедно с т.нар. механизъм за разследване на главния прокурор, за който европейските институции настояваха от 2009 г. насам.

Гешев веднага атакува тези промени пред Конституционния съд (КС) и поиска спиране на процедурата по отстраняването му до произнасяне на конституционните съдии. ВСС обаче отхвърли искането му. Така в момента процедурата и конституционното дело, образувано по искането на главния прокурор, ще се развиват паралелно.

Това означава, че ако ВСС гласува за отстраняването на Гешев преди края на делото в КС, това ще се случи по новите правила, изискващи по-малко гласове за уволнението му. Ако обаче конституционалистите потвърдят аргументите на главния прокурор, че въпросните промени са противоконституционни и ги отменят, парламентът ще трябва да ги коригира.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG