Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиян Христов от "Осемте джуджета" е обвинен, че незаконно е записвал срещи на Петьо Еврото


Кристиян Христов (вдясно) по време на ареста си пред сградата на БТА в сряда.
Кристиян Христов (вдясно) по време на ареста си пред сградата на БТА в сряда.

Бившият боксьор Кристиян Христов, станал известен покрай ролята си в аферата “Осемте джуджета” и публично задържан, преди да даде пресконференция в сряда, вече е с повдигнато обвинение за незаконни записи, съобщи Софийската районна прокуратура (СРП) в събота.

От съобщението става ясно, че Христов е обвинен за това, че между 25 май 2018 г. и 30 май 2023 г. на различни места в София е правил незаконни записи на “срещи на обвиняемия П.П. с различни български граждани и магистрати”.

Макар че от СРП не споменават целите имена на двамата обвиняеми, тази фактология напълно съвпада с разкритията на бившата съпруга на Петьо Петров-Еврото - Любена Павлова. По-рано тази седмица тя разказа пред Антикорупционния фонд (АКФ), че бившият шеф на столичното следствие Петров е ръководил схема за търговия с влияние, в която “на заплата” са били следователи, прокурори, съдии и полицаи.

По думите на Павлова участниците в схемата са били мотивирани с не само с пари, но и с апартаменти, коли, заплахи, компромати и обещания за кариерно израстване.

Междувременно прокуратурата и МВР проведоха акция в София, след която стана ясно, че Петров е в неизвестност и е обявен за издирване. Той получи задочно обвинение за принуда и незаконни записи.

Сега Софийската районна прокуратура уточнява, че Петьо Еврото е обявен и за международно издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система. Издирва се и неговото дете. Това става само няколко дни, след като бившата му жена каза пред АКФ, че повече от година не е виждала детето си от Петров и не знае къде се намира.

Новият обвиняем в този сюжет Кристиян Христов стана публично известен след публикуването на разследването „Осемте джуджета“ на АКФ през лятото на 2020 г.

Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от Петьо Петров със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Христов е човекът, на когото Златанов твърди, че е прехвърлил свои дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лечение.

В онзи момент Златанов-младши се е намирал в ареста с остра бъбречна недостатъчност. В тази връзка бащата и синът разказаха пред АКФ, че са били принудени да прехвърлят на Христов различни свои активи под натиска на Петров и бившата му съпруга Любена Павлова.

Случаят “Осмете джуджета” беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено. Държавното обвинение не беше съобщавало никаква официална информация за своите действия от 2020 г. досега. След избухването на открития конфликт между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов обаче прокуратурата се активизира.

Това съвпадна с решението на Любена Павлова да проговори за тази афера публично за пръв път. Тя твърди, че основният “помощник” на Петьо Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а тя никога не е виждала Гешев в бившия ресторант “Осемте джуджета”, ползван от Петров като офис. Павлова твърди още, че не е виждала и не познава бившия следовател и депутат от ДПС Делян Пеевски. Въпреки че признава, че са били съседи в кв. “Бояна” и въпреки че е публично известно, че Пеевски и Петров са били колеги в столичното следствие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG