Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петьо Еврото вече е обвиняем за принуда и незаконни записи. Обявен е за издирване


Петьо Петров-Еврото
Петьо Петров-Еврото

Бившият ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото е привлечен към наказателна отговорност за принуда и незаконни записи, извършени в периода между 2018 г. и 30 май тази година. Това съобщи Софийската районна прокуратура (СРП) в сряда с уточнението, че обвинението не му е било предявено, тъй като той е в неизвестност и е обявен за издирване.

В понеделник и вторник прокуратурата и МВР предприеха мащабна акция в София, в рамките на която бяха претърсени помощения в и до гръцки ресторант на бул. „Черни връх“ в кв. „Драгалевци“.

По-рано в сряда неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) публикува интервю с бившата съпруга на Петров – Любена Павлова. В него тя разказа, че Еврото е ръководил корупционна схема за влияние над прокурори чрез подкупи, съдействие за кариерно израстване и заплахи с компромати.

Павлова твърди, че основен „помощник“ на Петров в реализирането на корупционната схема е бил директорът на националното следствие и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов. Спомена и името на бившия градски прокурор на София Емилия Русинова. Павлова каза още, че не е виждала главния прокурор Иван Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, използван от Петров като офис.

Петьо Еврото е основен персонаж в аферата „Осемте джуджета“, обект на едноименното разследване на АКФ през 2020 г. Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа пред АКФ, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”, включително чрез заплахи от Петьо Петров, Любена Павлова и бившия съсобственик на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Малко след публикуването на интервюто с Павлова в сряда, пред сградат на БТА беше арестуван бившият боксьор Кристиян Христов. Той е човекът, на когото Златанов твърди, че е прехвърлил свои дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лечение.

В онзи момент Златанов-младши се е намирал в ареста с остра бъбречна недостатъчност. В тази връзка бащата и синът разказаха пред АКФ, че са били принудени да прехвърлят на Христов различни свои активи под натиска на Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова.

Самият Христов даде интервю за разследващия сайт BIRD малко преди да бъде арестуван. В него бившият боксьор твърди, че Гешев е бил сред най-честите посетители при Еврото, а съпругата му била близка приятелка на Петьо Петров и Любена Павлова, като двете деляли офис зад Съдебната палата. По думите на Христов, цитирани от BIRD, Гешев бил по-близък с Павлова, отколкото с бившия ѝ мъж.

Обвинението срещу Петров

Малко след ареста на Христов СРП съобщи, че Петров вече е привлечен към наказателна отговорност за това, че „различни лица са били принуждавани да направят нещо против волята си, като за това е употребено заплашване“. В съобщението се посочваше още, че между 2018 г. и края на май тази година Петров е заподозрян в незаконно използване на „специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация“.

От СРП уточняват, че по делото вече са разпитани свидетели, предстоят още разпити и изготвяне на експертизи, като „в случай че в хода на досъдебното производство се съберат доказателства за друго извършено престъпление, обвинението ще бъде прецизирано и ще се прецени налице ли са основания за привличане към наказателна отговорност на други лица“.

Аферата „Осемте джуджета“ беше обект на проверка в Софийската градска прокуратура. През март стана ясно, че прокуратурата е водила разследване по случая, което впоследствие е прекратила, без да съобщи за това публично.

През уикенда АКФ разпространи снимки на Сарафов в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещна в ресторанта.

Главният прокурор и заместникът му са в открит конфликт от над две седмици, след като Сарафов обвини публично Гешев, че държи „на трупчета“ знакови разследвания, за да „изнудва“ политици. Той подаде и сигнали срещу Гешев в прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС). На свой ред главният прокурор твърди, че в момента е в ход „заговор срещу държавността“, който се изразява в опит на „политическият боклук“ в парламента да овладее прокуратурата и съдебната система.

Междувременно във ВСС започна процедура по отстраняването на Гешев, за което призоваха изненадващо от ГЕРБ и ДПС, а членове на Прокурорската колегия в съдебния съвет внесоха две последователни искания за освобождаването на главния прокурор.

Той пък отговори с огласяването на запис от негова среща с члена на ВСС Йордан Стоев. В него Стоев се чуваше да обсъжда с Гешев „гаранции“ за него и семейството му, ако подаде оставка. Членът на ВСС се представяше като „емисар“ и споменаваше като „основен двигател“ за оставката на Гешев е „Бойко Банкята“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG