Връзки за достъпност

Извънредни новини

Герой от "Осемте джуджета" е арестуван преди пресконференция за "овладяването на съдебната система"


Кристиян Христов (в средата) по време на ареста си пред сградата на БТА в сряда.
Кристиян Христов (в средата) по време на ареста си пред сградата на БТА в сряда.

Служители на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) задържаха в сряда пред Българската телеграфна агенция (БТА) бившия боксьор Кристиян Христов, съобщи БТА. Това се случи непосредствено преди той да даде пресконференция в залата на агенцията на тема: „Осемте джуджета“ отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система“.

Христов е сравнително непознат за широката публика, но името му стана известно след публикуването на разследването „Осемте джуджета“ на неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) през лятото на 2020 г.

Става въпрос за твърденията на асансьорния производител Илия Златанов, че е станал жертва на схема за присвояване на бизнес и имущество, осъществена от бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров-Еврото със съдействието на бившия ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров и други обвинители.

Задържаният в сряда Христов е човекът, на когото Златанов твърди, че е прехвърлил свои дружествени дялове от групата си от фирми „Изамет“, защото е бил изнудван, че в противен случай синът му Явор Златанов няма да получи животоспасяващо лечение. В онзи момент Златанов-младши се е намирал в ареста с остра бъбречна недостатъчност. В тази връзка бащата и синът разказаха пред АКФ, че са били принудени да прехвърлят на Христов различни свои активи под натиска на Петьо Петров и бившата му съпруга Любена Павлова.

Няколко часа преди ареста на Христов Антикорупционния фонд публикува първата част от свое интервю с Павлова, в което тя потвърждава, че Петров е бил инициатор на корупционни схеми с участието на прокурори. По думите ѝ бившият ѝ мъж е искал и правил различни услуги на обвинители във връзка с хода на конкретни дела. Павлова спомена за плащане на пари, даване на апартаменти и коли, оказване на съдействие за кариерно израстване, както и за заплахи с компромати.

Като основен „помощник“ на Петров в реализирането на корупционните схеми, тя посочи директора на националното следствие и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов. Спомена и името на бившия градски прокурор на София Емилия Русинова. Павлова твърди, че не е виждала Иван Гешев в бившия ресторант „Осемте джуджета“, използван от Петров като офис.

Христов опровергава Павлова

Самият Христов твърди обратното. Малко след неговия арест разследващият сайт BIRD публикува във Фейсбук стенограма от негово интервю пред медията, направено малко преди задържането му.

В него бившият боксьор твърди, че Гешев е бил сред най-честите посетители при Еврото, а съпругата му била близка приятелка на Петьо Петров и Любена Павлова, като двете деляли офис зад Съдебната палата. По думите на Христов, цитирани от BIRD, Гешев бил по-близък с Павлова, отколкото с бившия ѝ мъж.

„Любена беше близката приятелка не Гешев, те пиеха и пушеха пури много след като Петьо Еврото се беше напил и прибрал у дома”, казва арестуваният бивш боксьор.

Христов казва още, че се страхува за живота си, и потвърждава, че няколко години е работил за Петров и Павлова, които са го принуждавали да прави „какви ли не неща, които не са морално окей, не са законни и т.н.“.

„Едно от тях е прехвърлянето на дружествените дялове от „Изамет“ на мое име. Бях принуден от Любена Петрова, която всъщност беше шефката, а Петьо Петров е човек, когото виждах много рядко - той предпочиташе да хапне, пийне и да си легне. Любена беше доста дейна и ми даваше насоки какво трябва да се случва“, твърди Христов малко преди ареста си в сряда.

Връзката с Младен Маринов

Както Свободна Европа писа, името на Кристиян Христов се появява и в документите по смяната на собствеността на пикап „Тойота Тундра“, за който Златанов твърди, че е част от присвоеното му имущество. Въпросният автомобил е бил обект на спор между бизнесмена и сина му Явор и в крайна сметка е приписан заедно с още 20 коли и други активи на името на бившия боксьор.

Сред хората, които впоследствие официално придобиват пикапа, е и дъщерята на бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов – Силвия.

Видно от публикувани от Свободна Европа договори за покупко-продажба на автомобила, Силвия Маринова го купува на 28 април 2020 г. от Кристиян Христов, за когото Златанов твърди, че е подставено лице на Петьо Еврото.

Сделката е изповядана пред нотариус Весела Ивчева, за която асансьорният производител нееднократно разказа, че е заверила и всички останали прехвърляния на негови активи по схемата „Осемте джуджета“.

Дъщерята на бившия министър продава колата на 25 юни 2020 г., само ден след публикуването на първия епизод от разследването на Антикорупционния фонд. Цената, посочена в договорите е около 9000 лв. Според Илия Златанов тогава пикапът не е струвал под 50 000 лв.

По случая имаше и проверка на ГДБОП, докато вътрешното министерство беше оглавявано от Бойко Рашков, сега депутат от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ), но МВР не е съобщавало какъв е актуалния ѝ статус.

Аферата „Осемте джуджета“ беше обект и на проверка в Софийската градска прокуратура. През март стана ясно, че прокуратурата е водила разследване по случая, което впоследствие е прекратила, без да съобщи за това публично.

През уикенда АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов, който след това коментира, че е ходил много по-малко пъти в бившия ресторант „Осемте джуджета“, отколкото главният прокурор Иван Гешев. По думите му въпросните снимки са били направени от „частно външно наблюдение“ по разпореждане на Гешев, с когото Сарафов е трябвало да се срещне в ресторанта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG