Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Частно външно наблюдение". Борислав Сарафов обвини Гешев за тайни снимки с Петьо Еврото


Борислав Сарафов
Борислав Сарафов

Антикорупционният фонд (АКФ) сезира прокуратурата за прикрита проверка срещу директора на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов. Поводът са снимки, които АКФ е получил.

На снимките се вижда Сарафов, заедно с бившия следовател Петър Петров, известен с прякора Пепи (Петьо) Еврото, Любена Петрова, за която е известно, че е близка с Петров и още двама души.

Снимките са от неизвестен подател и са от затворения вече столичен ресторант „Осемте джуджета“. Според АКФ те „потвърждават изнесените досега информации за схеми за неправомерно влияние и използване на прокуратурата в частни интереси, с участието на бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров и действащи магистрати“.

Борислав Сарафов каза пред БТВ, че "снимките са направени от частното външно наблюдение. Това е нелегална структура, която се ръководи оперативно от Стефчо Банков (Стефан Банков, бел. ред.), бивш ръководител на вътрешна сигурност на МВР, уволнен от Бойко Рашков като министър и в момента прокурорски помощнит към г- Иван Гешев". По думите на Сарафов Иван Гешев разполага с това частно външно наблюдение.

Сарафов каза, че снимките са отпреди три години. По думите му причината да е в ресторанта "Осемте джуджета" със семейството си, е, защото "именно г-н Гешев ме е поканил там да дойда да поговорим". Сарафов каза, че Гешев "многократно е ходил в ресторант "Осемте джуджета" и той е много близък с Петьо Петров, по прякор Еврото".

Имената на Петър Петров и Любена Петрова станаха популярни покрай разкритията на бизнесмена Илия Златанов пред АКФ за начина, по който Златанов е бил изнудван и принуден да прехвърли бизнеса си.

Златанов казва, че заради организираната от Петьо Петров, жена му Любена и представители на прокуратурата, МВР и „Делта гард“ схема, са загубили различни активи, сред които луксозни коли, злато и големи суми пари. Името на Петров се свързва с корупционни схеми за влияние в прокуратурата, чрез които някои разследвания могат да бъдат спирани, а други – ускорявани, като целта е да бъдат заграбвани печеливши бизнеси.

КПКОНПИ започна проверка срещу Борислав Сарафов през 2019 г. Тя е свързана с данни, изнесени в сайта Бивол, че синът на Борислав Сарафов - Боби, който е на 21 години, има апартамент, ателие и гараж на обща стойност 540 хил. лв. Те са придобити през 2018 и 2019 г. Антикорупционната комисия трябваше да провери Борислав Сарафов, а НАП да направят данъчна ревизия. Досега не е известно дали тези проверки са приключили и как.

В събота стана ясно, че докато Борислав Сарафов е изпълнявал длъжността главен прокурор в началото на май е прекратено делото за снимките в спалнята на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В неделя Сарафов каза пред БТВ, че "прекратяването на т.нар. „Чекмеджегейт“ и активизирането на казуса „Барселонагейт“ е т.нар танц на г-н Гешев с политиците. По едното дело прекратява, по другото – активизира. Така той си танцува и дава ясни знаци на политиците какво иска и какво очаква от тях".

Снимките с Борислав Сарафов се появяват на фона на силно противопоставяне в ръководството на прокуратурата, стартирала процедура за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и опитите за съставяне на редовен кабинет.

Разграбен. Как изглежда заводът от "Осемте джуджета"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG