Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата тайно е водила и прекратила дело за "Осемте джуджета". Съдът я задължи да го продължи


Илия Златанов
Илия Златанов

Прокуратурата е образувала разследване по случая, добил популярност като “Осемте джуджета”, но осем месеца по-късно е преценила, че няма данни за престъпление и го е прекратила. Нищо от това обаче не е обявявано публично.

Това се разбира от определение на съда, с което преди седмица окончателно е отменено прокурорското постановление за прекратяване на досъдебното производство. Основният довод на съда е, че държавното обвинение не е изчерпало всички начини, чрез които би могла да събере доказателства за извършено престъпление. Сега разследването трябва да продължи.

Тези подробности за пръв път стават публично известни, благодарение на определение на Софийския градски съд (СГС) от 23 февруари, разпространено в четвъртък от Антикорупционния фонд (АКФ). Именно неправителствената организация направи разследването за аферата “Осемте джуджета” през лятото на 2020 г.

Тогава асансьорният производител Илия Златанов разказа пред АКФ, че е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”, включително чрез заплахи от бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров - Еврото, тогавашната му жена Любена и бившия съсобственик на охранителната фирма “Делта гард” Димитър Спасов - Митко Каратиста.

Случаят стана популярен с името “Осемте джуджета” заради тогавашното име на столичен ресторант, в който Златанов тъвдеше, че нееднократно е бил приеман от Петьо Еврото. Златанов сочеше за основен инициатор на схемата именно бившия следовател и съпругата му, но споменаваше и имената на бившия вътрешен министър от ГЕРБ Младен Маринов, спецпрокурора Димитър Франтишек Петров и директора на националното следствие Борислав Сарафов.

Софийската градска прокуратура (СГП) обяви, че започва проверка през лятото на 2020 г., но никога повече не беше изнесена официална информация за нейния напредък. Свободна Европа многократно е задавала въпроси по случая на държавното обвинение, но нито веднъж оттам не последваха отговори.

През ноември 2021 г. Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР също започна проверка по “Осемте джуджета”. Бяха проведени редица разпити, включително на Петьо Петров, а Младен Маринов беше уличен във връзка със случая заради пикап на Златанов, който след като е бил принуден да прехвърли, се оказва собственост на дъщерята на бившия вътрешен министър от ГЕРБ.

Какво се е случило

Сега за първи път става известно, че на 25 февруари 2022 г. Софийската районна прокуратура (СРП) всъщност е образувала разследване за изнудване чрез заплаха с убийство спрямо Златанов - над година и половина след първоначалните разкрития по случая.

От определението на СГС се разбира, че това досъдебно производство се е занимавало единствено с твърденията на потърпевшия бизнесмен, че на 8 април 2020 г. се е срещнал в София с Любена Петрова, препоръчаната му от нея адвокатка Десислава Коцева и Митко Каратиста. Златанов твърди, че именно на тази среща му е било казано, че всичко негово вече е тяхно и му е бил показан пистолет. След това той казва, че е напуснал страната на 14 април същата година.

Осем месеца след образуването на разследването във връзка с тези обстоятелства, СРП го прекратява на 24 октомври 2022 г. заради “липса на достатъчно доказателства за извършено престъпление”. Постановлението за прекратяване на делото обаче е отменено от Софийския районен съд (СРС), а СГС окончателно потвърждава отмяната му на втора инстанция.

Градските съдии Николай Младенов, Веселина Ставрева и Божидар Стаевски възприемат доводите на първата инстанция, че прокуратурата не е направила всичко необходимо за събиране на доказателства, преди да заключи, че няма данни за престъпление. В определението на СГС е посочено, че при наличие на две противоречащи си взаимно версии е необходимо да се съберат контролни доказателства, които да покажат коя от тях е достоверна, но това не е било направено.

“Престъпленията, свързани с личността, рядко са публични като обикновено лицата, чийто интереси се противопоставят имат в основата си други взаимоотношения, развитието на които често дава отговор за кредитируемостта на едната или друга версия”, мотивира се Градският съд и недоумява защо синът на Илия Златанов - Явор, изобщо не е бил разпитан.

Според разказа на бащата той е бил принуден да прехвърли бизнеса си в столичната болница “Лозенец“ в момент, когато Явор Златанов се е нуждаел от животоспасяващо лечение, докато се намира в ареста. Илия Златанов твърди, че влошеното здраве на сина е използвано, за бъдат изнудвани и двамата.

Именно тази част от историята стана повод за предложение бившият ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров да бъде наказан дисциплинарно, което Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет отхвърли, а Върховният административен съд потвърди отказа. Златанов твърди, че този прокурор е имал отношение към тази част от изнудването му.

"Напълно липсва воля"

Този епизод от “Осемте джуджета” обаче не е бил обект на прекратеното през октомври 2022 г. разследване. То не се е занимавало и с всички останали твърдения на потърпевшия Златанов за участие в схемата на действащи прокурори и служители на МВР, включително на най-високо ниво.

Според бившия прокурор и настоящ адвокат от АКФ Андрей Янкулов бившите му колеги очевидно не са се занимавали с имотното състояние на Петьо Петров и близките му или те са обект на друго разследване, водено отново “в пълно информационно затъмнение”.

“Нито “раздробяването” на изнесените данни за най-различни престъпления в отделни производства пред различни прокуратури, нито фокусирането само и единствено върху една-единствена среща на Илия Златанов с групата около Петров (при положение че и Илия Златанов, и синът му Явор дадоха пред АКФ множество конкретни сведения и за други подобни случаи) обаче би било процесуално оправдано по какъвто и да е начин”, казва Янкулов, цитиран от АКФ.

“Единствената публично достъпна информация по казуса досега показва недвусмислено, че у институциите напълно липсва воля за разплитане на случая “Осемте джуджета”, допълва директорът на фонда Бойко Станкушев.

След определението на съда, с което окончателно е отменено прекратяването на делото за изнудване на Илия Златанов чрез заплаха с убийство, досъдебното производство по случая би трябвало да продължи. Прокуратурата обаче не е съобщавала никакви подробности по този повод.

Отношението ѝ към казуса обаче проличава в протеста, с който СРП атакува пред Градския съд отмяната на прекратяването. В него се сочи, че дори и да бъдат извършени допълнителни действия за събиране на доказателства, отново ще се стигне до “същия фактически и правен извод” за липса на престъпление.

Според СГС обаче “това би довело до предварително възприет краен извод, което винаги поставя под съмнение не само обективността и безпристрастността на ръководно-решаващия орган, но и стойността на изготвяния от него краен акт”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG